Önöknél is a ponty a sláger?

2015.12.20. 09:13

Karácsonyi trendek, árak, receptek.

Karácsony előtt a legkeresettebb hal továbbra is a ponty, a halászlé nélkülözhetetlen alapanyaga, de a fogyasztók egyre nagyobb mennyiségben keresik a konyhakész, irdalt, szálka nélküli halfiléket, afrikai harcsaszeleteket - tájékoztatta a Magyar Haltermelők és Halászati Vízterület-hasznosítók Szövetségének (Mahal) elnöke az MTI-t.

Németh István, aki egyben a Tógazda Halászati Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a ragadozó halak közül nagy igény mutatkozik a harcsára, süllőre, kisebb mennyiségben csukát is vásárolnak. 

A vásárlók egyre gyakrabban keresnek feldolgozott, konyhakész termékeket, ezért egyre népszerűbbek azok a halboltok, ahol megtalálhatók a fagyasztás nélküli, friss halkészítmények. Természetesen élőhalból is bőséges a kínálat, de az "árut" az állategészségügyi szabályozások miatt csak az értékesítésig tartják életben - ismertette. 

Tavaly beszámoltunk róla: 2014. december 17-én lépett hatályba az a rendelet, amely szerint csak az értékesítésig tárolhatók a halak tartályban. Eladni csak kábítást követően lehet őket. A kábítás ebben az esetben olyan eljárást jelent, aminek eredményeképp a hal nem nyeri vissza az eszméletét. A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők a horgásztóból kifogott halak sem.

Egy hat kilós ponty a Vámház téri vásárcsarnokban. Fotó: Tóth Gyula (MTI)


Németh István beszélt arról is, hogy az árak az elmúlt évekhez képest számottevőn nem változtak, mindössze egy-két százalékkal kell többet fizetni a halért.

  • A "kenyérhalnak" számító ponty a tavalyi évhez hasonlóan kilogrammonként 800-1000 forintért kerül forgalomba.
  • A szálkamentes harcsa kilogrammonkénti ára 2500-3000 forint.
  • A karácsonyi kínálatban megtalálhatók a Horvátországból érkező fagyasztás nélküli, friss tengeri halak is, többek között az aranydurbincs, a vörösmárna, vagy vörös tonhal, ezek viszont már sokkal drágábbak, kilogrammonként 4000-5000 forintba kerülnek. 

Az elmúlt húsz évben duplájára, 5,2 kilogrammra nőtt az egy főre jutó magyar halfogyasztás, de ez az eredmény még mindig messze elmarad, egynegyede az európai uniós átlagnak - mondta a szakember. 

Németh István szerint a következő években tovább nőhet a magyar halfogyasztás. A Tógazda Halászati Zrt. a közelmúltban Pécsett és Zalaegerszegen nyitott halboltot, tapasztalataik szerint a fiatalok is egyre nagyobb számban keresik a feldolgozott haltermékeket. 

A Mahal elnöke beszámolt arról is, hogy a Halászati Operatív Program keretében 2016-tól 15,5 milliárd forint jut technológiafejlesztésre, és új termelő-berendezések létrehozására a magyar halászati ágazatban. 

Összegzésként elmondta: a tógazdaságok, aquakulturák számára a 2015-ös esztendő közepes év volt, a bőséges csapadékellátásnak köszönhetően a halastavak megteltek vízzel. A nyári aszály és az augusztusi forróság miatt azonban a tavak vize közel 30 Celsius fokra melegedett, ezért az oxigénigényes fajokból sok példány elpusztult. Süllőből így kifejezetten gyenge, pontyból viszont jó volt idén a termés.

Mit süssünk, főzzünk karácsonyra?

Bár az elmúlt két évtizedben igencsak fellazultak az ünnepi hagyományok, a karácsony esetében meglepő az állandóság és ezt a karácsonyi menü is tükrözi - számoltunk be róla nemrég.

A klasszikus töltött káposzta. Fotó: semmelweiss.hu


Továbbra is a legnépszerűbb karácsonyi ételek a halászlé, a töltött káposzta, a rántott hal, a sütemények közül pedig a bejgli. Cikkünkben recepteket is ajánlottunk olvasóink figyelmébe a bajai halászlétől a mákos és diós bejglin át a sütőtöklevesig.

.