Karácsonyi üzlet Bécsben: idén is gazdag lesz a Jézuska

2011.12.09. 13:40

A bécsiek 90 százaléka vesz ajándékot szeretteinek, átlagosan 370 euró értékben.

Bécs, Karácsony

365 millió eurós karácsonyi forgalomra számítanak a bécsi kereskedők, ami 1,5%-kal több, mint tavaly.

 
A bécsi gazdasági kamara, a Wirtschaftskammer Wien megbízásából készített felmérés szerint az osztrák főváros lakóinak 90%-a, vagyis 1,3 millió bécsi tervezi, hogy karácsony alkalmából megajándékozza szeretteit: átlagosan nyolc csomaggal, 370 euró összértékben. Ez mintegy 10 millió ajándékcsomagot jelent.
 
Az átlagosnál is nagyvonalúbbak a 40 és 49 év közöttiek, akik átlagosan 500 euróért vásárolnak ajándékot, a lakosság 11%-a pedig még ennél is többet, 800 eurót tervezett be az ünnepekre. 100 eurónál húzza meg a határt a bécsiek 16%-a.
 
Bécs, Karácsony
 
A megkérdezettek több mint fele (55%) egy jó könyvvel lepi meg szeretteit, ezt a ruházati termékek (42%), az ajándékutalványok (41%) és a játékok (37%) követik. Belépőt különböző kulturális rendezvényekre az ajándékozók 34%-a ad, 22% pedig maga készíti a meglepetést. A bécsi Jézuska a házikedvencekre is gondol: tíz gazdiból négy a családi négylábút is felírta a megajándékozandók listájára.
 
A töretlen ajándékozási kedvnek köszönhetően a bécsi kereskedelem várhatóan 365 millió eurós forgalomnak örvendhet majd, ami 1,5%-os növekedés az előző évhez képest. A legnagyobb bevételt a műszaki áruházak tehetik zsebre (60 millió euró), amelyet az élelmiszer- és ruházati üzletek követnek 54 millió illetve 41 millió eurós forgalommal.
 
A második adventi hétvége forgalmára reagálva Bécs egyik legnagyobb bevásárlóközpontjának, a Donauzentrumnak a menedzsere, Christoph Stoll elmondta: „a válság, amiről az újságok cikkeznek, még nincs jelen a fejekben”.
 
Szintén növekvő népszerűségnek örvendenek a bécsiek körében az adventi vásárok: az osztrák főváros lakóinak 85%-a tervezi, hogy eltölt egy kis időt a 17 karácsonyi vásár valamelyikén. Ők átlagosan 20 eurót hagynak egy alkalommal az árusok zsebében, ráadásul nem egyszer, hanem legalább háromszor látogatnak el egy-egy vásárra, 79 millió eurós forgalmat generálva. Az Ausztriából és külföldről összesen 7,8 millió látogatót vonzó adventi vásárok így várhatóan mintegy 155 millió eurós forgalommal járulnak majd hozzá az osztrák főváros gazdaságához.
 

 

.