Hirdetés

Hallgatói diplomakiállítás nyílt a Szombathelyi Képtárban (képsorozattal)

2014.05.22. 21:15

„Vége a romantikus művészfelfogásnak” – mondja a Művészeti Intézet igazgatója.

Hirdetés

Immáron hagyomány, hogy a tanulmányaik végén egy „nagykiállítás” keretében mutatkoznak be a Nyugat-Magyarországi Egyetem művészeti hallgatói.

És az is hagyomány, hogy az eseményre sokan kíváncsiak.

Így volt idén is: csütörtökön délután alaposan megtelt a Szombathelyi Képtár nagyterme a „Polifónia 2014” című kiállítás megnyitóján.

A hallgatók, oktatók és családtagok mellett számos már „befutott” helyi vizuális művészt is láttunk az érdeklődők között.

Bordács Andrea, a Művészeti Intézet igazgatója lapunk érdeklődésére elmondta: a Szombathelyi Egyetemi Központ (SEK) körülbelül 40 hallgatójának - képi ábrázolás és a megszűnő kézműves szakosok - művei láthatók az idei kiállításon.

A kiállítási anyagokat egy hosszabb folyamat eredményeként, a konzulens tanárok segítségével válogatták ki, illetve készítették el a diákok – tudtuk meg.

Balról jobbra: Bordács Andra, Pados Gábor, Cebula Anna, Csapláros Andrea és Gálig Zoltán

Ennek a generációnak egyik jellegzetessége, hogy nem egy médiumban alkotnak, hanem több technikában – festészet, rajt, plasztika stb. - is kipróbálják magukat.

Más is megváltozott az utóbbi időben.

„Annak a romantikus művészfelfogásnak vége, hogy valaki festeget a szobájában, néha kiállít, hogy majd felfedezik” – mondja Bordács Andrea, aki szerint ehelyett egyre nagyobb szerepe van a pályázatoknak, és ezzel összefüggésben annak, hogy a művészeknek - esetünkben a leendő művészeknek - meg kell tanulniuk beszélniük saját műveikről.

Más irányból közelítette a fiatal művészek szárnybontogatásait Pados Gábor galéria-tulajdonos (acb Galéria) és műgyűjtő (Irokéz Gyűjtemény). A szakember szerint a korszellemet a kortárs művészet csakis a maga sokféleségében képes visszaadni, így a kiállító fiatalokat a saját útjuk járására biztatta.

Az eseményen rövid beszédet mondott még Csapláros Andrea a Savaria Múzeum, és Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója.

A kiállítás 2014. június 22-ig látogatható.

Galéria