Egy csodagyümölcs: a goji bogyó

2016.03.30. 12:17

Szombathelyen is kapható goji növény. Eláruljuk, hogyan ültesse, gondozza. 

A goji (ejtsd: godzsi) bogyó gazdag C-vitamin forrás, 500-szor annyi C-vitamint tartalmaz súly-arányosan, mint a narancs, és többet, mint bármilyen más gyümölcs. Az A-vitaminnak is kiváló forrása, ami nem meglepő, hiszen a bogyó maga is szép vörös színű. Tartalmaz továbbá B1-, B2-, B6- és E-vitamint, melyek köztudottan antioxidánsok.

A goji bogyó a szelénium és a germánium bőséges forrása is, és számos klinikai vizsgálatban, köztük rákbetegek gyógyításában is alkalmazták; a kemoterápiában részesülő rákbetegek esetén májvédő hatással bír.

A gyümölcs 18 aminosavat (többet, mint a lépesméz) és 21 féle nyomelemet tartalmaz, valamint linolénsavat, és több béta-karotint, mint a sárgarépa.

A gojit szexuális impotencia kezelésére is használják. Beszámoltak arról, hogy a goji fogyasztása jelentősen növelte a vér androgen szintjét, ami által a páciensek sokkal energikusabbnak érezték magukat.

A gojit Kínában a felnőttkori cukorbetegség kezelésére régóta használják, mivel az egyensúlyban tartja a vércukor szintet és az inzulin választ.

Szárítani (aszalni) is lehet


A gojit úgy is vizsgálták, mint a kóros elhízásban hatékony szert. A páciensek minden reggel és délután goji teát fogyasztottak. Az eredmények kiválóak voltak: valamennyi kezelt jelentős súlyt vesztett.

A növény gondozása:

A megvásárolt növényt ültessük ki szabad földbe. Nem kényes a növény, szinte bármilyen talajban szépen fejlődik, de meghálálja, ha jó minőségű fekete földbe kerül. A napos vagy a félárnyékos helyet kedveli. Nem kell sem trágyázni, sem tápoldatozni.

A fiatal növényt karózzuk. Idősebb példány esetén ritkítást kell végezni, hogy ezzel növekedését serkentsük.

Nem fagyérzékeny - akár mínusz 25 fokig télálló -, de a fiatal növény kissé visszafagyhat, amitől nem kell megijedni, mert ez természetes folyamat, akárcsak az, hogy ősszel lehullnak a levelei. A kis cserje tavasszal újra kihajt és több oldalhajtást hoz, elkezd bokrosodni.

A gyümölcsök érése augusztus, szeptember körül várható.

Szaporítása dugványról, vagy magvetéssel történik.

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00 - 18.00, vasárnap: 8.00 - 12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: orokzold.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.