A legnépszerűbb virág: a rózsa

2016.03.16. 12:04

Metszéssel szinte folyamatos virágzásra kényszeríthetjük rózsáinkat.

A rózsa a maga nemességében, változatosságában és sokféleségében mindig a legnépszerűbb virág marad. Ezek a növények érzelmeket fejeznek ki, gyönyörködtetik a szemet, a virágok királynői.

Különlegességükkel a rózsák meghódították a világot. A rózsa az a virág, mely a Kisherceget is hazautazásra „kényszerítette”. A rózsa nemcsak dísznövény, hanem a rózsaolaj fő alkotóelme, ami a kozmetikumok egyik ősrégi alapanyaga. A mondás, hogy ’nincsen rózsa tövis nélkül’ nagyon jól kifejezi e növény mondanivalóját.

Az ókorban a rózsa a bizalom szimbóluma volt, ha tárgyaltak, rózsafűzérekkel díszítették a falakat. A rózsához más jelképek is tartoznak, mint például a szépség, öröm, termékenység, élvezet, szerelem.

Minden színének más jelentése van.

  • A vörös a szenvedélyé,
  • a rózsaszín az őszinteség, szeretet, boldogság,
  • a fehér az ártatlanság,
  • a sárga féltékenység, végzet színe.

A legnépszerűbb virág: a rózsa

Kleopátra a rózsa csáberejét becsülte a legtöbbre. Az ókori Rómában is jelentős szerephez jutott. Használták az ünnepségeken díszítésre, az ifjú házasok fejére helyezték, fürdővizükbe tették, szépítőszerekhez és másnaposság ellen használták.

Leglátványosabb rózsáink a nemes teahibrid rózsák, amelyek a bokor- és futórózsákhoz képest viszonylag kisebb, gyengébben növekedő bokrot képeznek, viszont annál szebb és hatalmasabb virágot hoznak hajtásaik csúcsán. Minél ügyesebben metsszük meg a rózsabokrot, annál több és szebb rózsavirágunk lesz.

A tearózsa metszése kezdő kertészeknek talán bonyolultnak tűnhet, pedig csak egy-két fontos szabályt kell betartanunk ahhoz, hogy e csodás virágunk évente akár többször is kibontsa szirmait.

A rózsát kétszer kell metszeni: először kora tavasszal, másodszor pedig a virágzás alatt.

Az elnyílt virágokat azonnal, egy-két lomblevéllel vágjuk le, hogy megelőzzük a termésképződést és az ezzel járó nem kívánatos gyengülést.

Az egészséges, sokvirágú rózsákról hetenként egy csokorral a vázába levághatunk. Az alaphoz közel legalább egy nagy levelet meg kell hagynunk, hogy új virághajtás fejlődhessen.

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00 - 18.00, vasárnap: 8.00 - 12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: orokzold.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.