Liliom, az évelők királynője

2016.03.25. 13:02

A növény a napfényt vagy félárnyékot, a meleg helyet és a jó vízelvezetésű talajt kedveli.

A csábító illatú liliom nemcsak a tisztaság és az ártatlanság jelképe, hanem a termékenységé, a mulandóságé, a lelki szereteté, az egységé és a reményé is. Talán ezért tűzték zászlajukra az egyiptomi fáraók, a keresztes lovagok, majd a francia királyi család is.

Számtalan fajtája ismert, a turbánliliomtól a királyliliomig.

A télálló, főként nyáron virágzó hagymások a színes és sokszor nagyon illatos virágjaikért a kertek kiemelkedő növényei, melyek napfényt vagy félárnyékot, meleg helyet és jó vízelvezetésű talajt kívánnak.

A liliom szereti a társaságot, s így a színhatás is sokkal intenzívebb. Az illatuk is töményebb, ezért a hely kiválasztásánál figyeljünk az ablakok és a kerti padok megfelelő távolságára. A vízipocok imádja a liliomot, ezért érdemes a hagymákat egy kis dróthálóval körülvenni. A kertészetekben ugyanerre a célra műanyag kosárkák is kaphatóak.

Érdekesség, hogy a természeti népek a liliomok több fajtájának hagymáját fogyasztották. Illatos olajával a fülfájást és az égési sérüléseket kezelték. A tűzliliomból pedig olyan anyagot nyertek, ami vizelethajtó, és a bőrkiütések kezelésére alkalmas.

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00 - 18.00, vasárnap: 8.00 - 12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: orokzold.hu

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.