A hónap növénye: a koktélnarancs

2016.03.28. 08:21

Héja ehető, édes, belseje savanykás, ezek együtt fogyasztva frissítő íz-élményt nyújtanak.

Kedvelt citrusféle a koktélnarancs (kumquat, ejtsd: kumkvat), amit hámozás nélkül, egészben fogyaszthatunk. A gyümölcsök héja ehető, édes, míg belsejük savanykás és együtt fogyasztva érdekes, frissítő íz-élményt nyújtanak.

A hónap növénye: a koktélnarancs

Virágai szépek és lélegzetelállítóan illatosok.

Nem nő magasra, ezért kiválóan díszítheti akár a kisebb szobákat is.

Termései általában tojás alakúak, esetleg gömbölyűek. A kumquat termése fontos A- és C-vitamin forrás. Gyümölcse kandírozva különleges desszert, de mint a magyar elnevezése is mutatja, koktélokba, nyári frissítő italokba finom ízesítő. Lehet belőle befőttet, kompótot, vagy lekvárt is főzni.

Így kapható a növény az Örökzöld Kertészetben. Egy-egy növényen több kilogramm gyümölcs is megterem, hiszen több hónapig érleli az újabb és újabb koktélnarancsokat. 

Mivel mediterrán növényről van szó, ezért meleg, napos helyre tegyük. Rendszeresen tápoldatozzuk citrusgyümölcsöknek kifejlesztett tápoldattal. 

Tavasztól őszig a teraszunkat vagy balkonunkat díszítheti, de a fagyok előtt be kell vinnünk teleltetni egy olyan helységbe, ahol 5-10 fok körüli a hőmérséklet és nincs közvetlen napfény. Télen elég havonta egyszer megöntözni. A pince vagy a garázs általában tökéletes megoldás.

A hónap növénye: a koktélnarancs

Örökzöld Kertészet

A Rumi út és a körgyűrű lámpás kereszteződésénél

Nyitva tartás: hétfő - szombat: 8.00-18.00, vasárnap: 8.00-12.00

Telefon: +36 70 / 6363-603

Fax: +36 94 / 322 631

Weblap: orokzold.hu/hu/

E-mail: szombathely@orokzold.hu

.