Hirdetés

Két Vas megyei település a legszebbek között

2012.07.01. 17:39

A Velvet.hu szavazása alapján Őriszentpéter a második, Velem a negyedek legszebb magyar falu Magyarországon.

Hirdetés

 
Az Index-csoporthoz tartozó Velvet.hu arra kérte olvasóit, hogy szavazzanak a legszebb magyar falura. (Még a reklamációk előtt: a falu fogalma alatt a 2500-nál kevesebb lélekszámú településeket értették.)
 
Velem
Velem
 
A kezdeményezés alapja az volt, hogy magyarországi helyszínt keresnek egy hollywoodi film egyik jelenetének a forgatásához.
 
Őriszentpéter
Őriszentpéter
 
A Velvet.hu olvasói egy szerkesztőség által előre válogatott TOP10-re szavazhattak, ami nyilvánvalóan kérdéseket vethet fel, viszont mind a két Vas megyei kiválasztott remekül szerepelt a listán.
 
 
A közönségszavazatok alapján a legszebb magyar falu címet a világörökség részeként számon tartott Hollókő nyerte el, a maximálisan kapható 10 pontból 8,28-at kapott, de nem sokkal mögötte végzett az Őrség fővárosának tartott Őriszentpéter (7,9), illetve negyedik lett a Kőszegi-hegység gyöngyszeme: Velem (7.56)
 
Végeredmény:
 
  1. Hollókő - 8,28
  2. Őriszentpéter - 7,90
  3. Mátraszentimre - 7,65
  4. Velem - 7,56
  5. Füzér - 7,52
  6. Vágáshuta - 7,45
  7. Porva - 6,57
  8. Bár - 6,55
  9. Nemesnádudvar - 6,37
  10. Fertőrákos - 5,78
 
Lapunk nem sokkal indulása után hívta fel az olvasók és a világ figyelmét Velem és az Őrség szépségeire.
 
Hogyan jellemzi a Velvet a két Vas megyei települést?
 
Őriszentpéter
 
Az Őrséget olvasóink annak idején Magyarország 5 legromantikusabb tájegysége között emlegették, így erről a listáról sem hiányozhat Őriszentpéter, az Őrség fővárosa. Bár a település hivatalosan városi rangot kapott, alig élnek itt ezernél többen, ők fogadják errefelé a nyugat-Magyarországra látogató túrázókat. Idilli béke, kedves házak, nyugalom és gyönyörű természeti környezet - minden van itt, amit az ember egy szép magyar falutól elvár.
 
Velem
 
Velem Magyarország egyik legszebb vidékén, Vas megye északnyugati részén, a Kőszegi-hegység lábánál található kis község. A település az Írottkő Natúrpark része. Kőszegtől 8, Szombathelytől 20 km-re az Alpokalján fekvő településről csodálatos kilátás nyílik az 582 m magasan fekvő Szent-Vid kápolnára. Velemtől néhány kilométerre található az Írottkő, amely a Dunántúl legmagasabb pontja, de Velem határában számos turistalátványosság található. Velem egyik nevezetessége a műemlék malomépület. A kétkerekes malmot egy 1568-ból származó összeírás említi először. A hagyomány szerint Savanyú Jóska (1841–1907), a híres bakonyi betyár is menedékre talált ebben a malomban egy alkalommal. A régi malom boronafalú, zsúptetős volt két vízikerékkel, amelyet 1913-ban lebontottak. Velem leghíresebb lakója nem mellesleg Törőcsik Mari.