Hirdetés

Budapesten a tavalyi szombathelyi textilművészeti triennálé anyaga

2016.02.22. 19:04

Először látható teljes egészében a fővárosban.

Hirdetés

Először látható teljes egészében Budapesten a szombathelyi Nemzetközi Textilművészeti Triennálé anyaga; a 2015-ös mustrára 18 ország 168 művészétől beérkezett 202 alkotás keddtől tekinthető meg a Pesti Vigadóban.

Fekete György, a Magyar Művészeti Akadémia elnöke a tárlat hétfői megnyitóján elmondta: a Vigadó az ország egyetlen olyan épülete, ahol hat művészeti ágnak lehetnek rendszeresen kiállításai; ezúttal a textilművészet mutatkozik be.

Budapesten a tavalyi szombathelyi textilművészeti triennálé anyaga

A magyar textilművészet magas színvonalát mutatja, hogy a nagy mesterek mellett figyelemreméltó a középgeneráció, de a fiatalok is - méltatta a hazai alkotókat.

Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója felidézte, hogy a vasi megyeszékhelyen 1970 óta rendezték meg az elődrendezvénynek számító Textilművészeti Biennálét, majd a Triennálét, és ezekre 45 év alatt összesen 5000 munka érkezett 3000 alkotótól.

Simonffy Márta, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének elnöke hangsúlyozta, hogy a kiállítás igazi otthona Szombathely, remélhetőleg azonban a fővárosi bemutatkozásokból is hagyomány lesz.

A szervezők közleménye szerint a triennálé egyik fő alapanyaga a selyem, központi témája pedig az "imago", vagyis az egyéni képalkotás, művészeti megjelenítés. Az öt művészeti kategóriában beadott művek közül szakértő zsűri válogatott. A miniatűrtextil, a szalag és a zászló kategóriákban magyar és nemzetközi alkotások szerepelnek, míg a fal- és tértextil, illetve a design kategóriában csak magyar alkotók munkái láthatók március 27-ig a Vigadó Galériában.

Fotó: Koszticsák Szilárd (MTI)