Grazban jártak a szombathelyi premontreis diákok (fotókkal)

2017.12.12. 10:57

Dallos-Kelemen Renáta tanár beszámolója az útról.

A képre kattintva galéria nyílik

A Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium évről évre lehetőséget biztosít diákjainak arra, hogy advent idején ellátogassanak egy osztrák városba, belekóstolhassanak annak ünnepi hangulatába.

Az idei évben igazi stájer karácsony várt minket Grazban, Stájerországban, ünnepi díszbe öltözött utcákon, tereken sétálgattunk. Graz belvárosa az UNESCO világörökség része, a szépen felújított műemlék épületek megfelelő hátteret nyújtanak a hangulatos karácsonyi készülődéshez, bár egy kicsit furcsának találtuk a sok fejjel lefelé lógó fenyőfát, de szerencsére kivilágítva is láthattuk, így már nagyon hangulatosak voltak.

A grazi advent legnagyobb különlegessége az Eiskrippe – Jégbetlehem -, amelyet minden évben 50 tonna jégből készítenek el egy nap alatt. Az embernagyságú szobrok az időjárástól függően olvadásig maradnak a Festett Házzal szemben lévő Tartományi Székház udvarán.

A Városháza ablakaiban adventi kalendáriumot láttunk, ide is megérte sötétedés után visszasétálni, mert este az épület homlokzatát csodás fények festették.

A Városháza előtti téren a „Hüttéknél” finom ételek, italok, kézműves ajándéktárgyak, hangulatos zene várta az érdeklődőket.

A napsütéses téli hidegben nem volt kérdéses, hogy felmegyünk-e a Schlossbergre. Lelkes premontreis csapatunk megmászta a 260 lépcsőfokot. Megérte, hiszen lenyűgöző panoráma tárult elénk, s nem utolsósorban ott állhattunk az Óratorony 300 éves óraszerkezete előtt.

A műemlék házak között kicsit bizarr látványt nyújtott a Kunsthaus modern épülete, valamint a Mura folyón lebegő mesterséges sziget, mindenesetre ezek is Ausztria második legnagyobb városának látványosságai közé tartoznak.

A „krampuszfutásról” idén sajnos lemaradtunk, de a felvételeket látva nem is bánjuk. Az azonban biztos, hogy nem ez volt az utolsó grazi kirándulásunk. Szívesen eljövünk ide máskor is, és nem feltétlenül csak decemberben.

Útközben nem hagyhattuk ki a Zotter csokigyárat sem, ott aztán volt mindenféle édesség: kerek csokoládé, szögletes csokoládé, gömbölyű csokoládé, lapos csokoládé, édes csokoládé, keserű csokoládé…

 

Dallos-Kelemen Renáta

tanár

Galéria

.