Hirdetés

Blúz - idén a romantikus fehér az igazi

Blúz - idén a romantikus fehér az igazi

2018.04.27. 13:23

A blúz története dióhéjban.

Hirdetés

Ez a felső igazi alapdarab. A férfi ingek női megfelelőjeként leginkább azóta van jelen, mióta a klasszikus ruhát felváltotta a kosztüm. 2018-ban is találunk gyönyörű darabokat a szezon kínálatában.

A blúz története dióhéjban

A női viselet polgáribbá válásával először az 1880-as években kezdték a hölgyek a blúz ősét hordani. Ez a darab elvált a szoknyától, de cseppet sem volt testhezálló, még kevésbé végig gombos. Nagyon bő ujja volt és felül magasan záródott.

Az 1910-es években lett gyakoribb a blúz-szoknya viselése. A testre simulóbb, férfi inget másoló felső elterjedéséhez egy ‘forradalmi’ lépésre volt szükség: a fűző elhagyására. Hatalmas ugrás volt a puffos, mindent takaró, fűzővel viselt ruhák után a XX. század elejének melltartóval viselt, testhez álló felsős divatja.

A korabeli Ázsia-divat következtében bő japános ujjal, ejtett vállal viselték a merészebb hölgyek a blúzokat.

Ekkortájttól találkozhatunk az alkalmi sötét szoknya-fehér blúz viselettel is. A korszakban divat volt az angolos kosztüm is, ugyanolyan anyagból készült felső és alsó résszel és nyakkendővel. Sejthető, a korabeli férfiak mennyire kihívónak és sokkolónak tartották a ruházatuk átvételét.

Alul összecsomózva lázadónak számított

A blúz pár évtizeddel később már teljesen bevett, illedelmes viselet lett, és a választékosabb öltözködés elmaradhatatlan része ma is. Számtalan változata alakult ki, és minden korszakban divatos maradt.

Az amerikai fiatalok, vagy például az olyan sztárok, mint Marilyn Monroe az alját csomóra kötve, a derekat szabadon hagyva hordták az ötvenes években - így már sokkal kevésbé volt a blúz illemtudó. De a ‘60-as, ‘70-es évek fordulójának hippi divatjában is szerepet kaptak a bő ingek.

Az utóbbi években is izgalmas blúzokat találtak ki a tervezők. Az elmúlt szezonok nagy trendje volt például az oversized, azaz óriási ing, no és újra megjelentek a széles válltömések.

Minél nőiesebb, annál jobb

Idén is középpontban van ez a felső, remekül lehet hordani hozzá szoknyát, nadrágot, vagy éppen az idei nagy felfedezést, a culotte-t.

2018-ban a romantikus, csipkés fehér blúzok számítanak abszolút trendinek. A nagy fodrok a blúzokon, felsőkön is megjelentek.

Természetesen áttetsző darabokkal is találkozunk, mivel az átlátszó anyagok trendje erősen jelen van mindenben az egész tavaszi-nyári szezonban. A virágos blúzok is hódítanak, például zöld alapszínben.

Az olyan divatházak, mint a Fendi vagy a Balmain jelentkeztek izgalmas, a blúz anyagából kialakított nyakkendőszerű megoldásokkal - azaz a blúz vállszalagjaiból egyfajta nagy masnit köthetünk a nyaknál, amely csodásan kihangsúlyozza a dekoltázs részt. Hímzés, gyöngyös gallér, kis és nagy fodrok és hófehér szín - ez a legerőteljesebb vonal a jelenlegi blúz divatban.

.