Hirdetés

Karácsonyi lelkinapok a Premontrei Gimnáziumban

Karácsonyi lelkinapok a Premontrei Gimnáziumban

Beszámoló és képsorozat

2018.12.30. 06:24

Csütörtökön a tanárok, pénteken a diákok lelkinapjára került sor

Hirdetés

A szombathelyi Premontrei Gimnázium idén is a karácsonyra való lelki készület jegyében töltötte az év utolsó két tanítási napját: csütörtökön a tanárok, pénteken a diákok lelkinapjára került sor. Minden évben emlékeztet a mondás: "Amilyen az advented, olyan a karácsonyod.” Vagyis amilyen a rá való készületed, olyan lesz az ünneped is. Ezért fontos, hogy a szeretet ünnepére ne csak ajándékvásárlással, hanem bensőnk megújulásával is készüljünk.

A háromhetes adventi időt már végigkísérték a hajnali Rorate-szentmisék a diákkápolnában, ahol mindazok, akik vállalták a kicsit korábbi felkelést, elmerülhettek a meghitt gyertyafényben és a csendes, közös imában, s megérezhettek valamit Jézus születésének titkából. A hagyományt követve a kilencedik évfolyam osztályai (9. A, B, C és Ny) már korábban, Csornán tartották egynapos lelkigyakorlatukat a december 7-8. és 14-15. napjaira eső hétvégéken beosztás szerint.

December 20-án, csütörtökön a közös osztálykarácsonyozás és a vidám, angol karácsonyi koncert után a diákság hazaindulhatott, a tanárok számára pedig közös adventi lelkinap kezdődött, melyet Merkli Ferenc vasszécsenyi plébános atya, teológiai tanár vezetett. Bevezető előadásában Ferenc atya Mindszenty József és édesanyja kapcsolatát mutatta be források alapján. A téma aktualitását adta, hogy a közeljövőben várható bíboros atya boldoggá avatása, aki ráadásul iskolánk diákja is volt. Merkli atya előadásában felidézte, hogy Mindszenty József több fogsága a karácsonyhoz kötődik: 1944-ben az ünnepet a nyilasok börtönében töltötte, 1948-ban pedig a kommunisták karácsony másnapján tartóztatták le. Bemutatta, hogy ezekben az időkben egyetlen igazi emberi támasza az édesanyja volt, aki rendíthetetlen kitartással harcolt a hatóságoknál azért, hogy meglátogathassa fiát. Az előadást szentmise követte, melyet Ferenc atya celebrált, majd a napot közös ünnepi ebéd zárta.

December 21-én, pénteken a diákok lelkinapjára került sor, melyet a Tihanyi Bencés Apátságból érkezett Mogyorósi Márk Ányos atya vezetett, aki szívhez szóló előadásában a karácsony helyes megünnepléséről beszélt. Emlékeztetett, hogy a karácsony elsősorban Jézusnak, a világ világosságának a születése, s csak ezután a szeretet ünnepe. A mai világban mindezt elfelejtjük, s születésnapot ünnepelünk az ünnepelt nélkül… Levetítette ezután az egyik legnépszerűbb karácsonyi film, a Reszkessetek betörők 2. egy jelenetét, melyben a főhős Kevin a „galambos nénivel” beszélget. A hölgy megvallja magányosságát, mert egyszer nagyon összetörték a szívét, s azóta fél, hogy újra összetörik. Ezután Kevin elmondja bölcs példáját a „görkoriról”: ő sem vette fel évekig, nehogy tönkremenjen, majd mikor mégis fölvette, már nem volt jó, kinőtte… Ányos atya a jelenetet magyarázva arról beszélt, hogy a karácsony is a bizalom helyreállításának és megerősítésének az ünnepe. Ha igazán élni szeretnénk, tudnunk kell bizalomban élni! Napjainkban senkinek sincs ideje a másik emberre, viszont a Jóisten ott akar segíteni, ahol éppen vagyunk: a jelenben! Itt és most kell „felvenni és használni a görkorit…”

A diákok ezután „Az idők jelei” című dokumentumfilmet tekintették meg, mely a mai világ lelkiállapotát mutatja be a négy sarkalatos erény alapján. Ezalatt az atyák szentgyónásra biztosítottak lehetőséget. A programot közös szentmise zárta a Székesegyházban, végül mindenki vidáman és remélhetőleg lelkiekben is felvértezve indulhatott haza a közel kéthetes karácsonyi szünetre.

 

Hancz Gábor Tamás O.Praem.

Galéria

.