A M.É.Z csapatával találkoztak a szombathelyi Premontrei diákjai

2019.11.25. 13:02

Az ír és skót népzenét játszó Meg nem Értett Zenekar, röviden M.É.Z. érkezett Budapestről a vasi megyeszékhelyre. Képes beszámoló.

Az ír és skót népzenét játszó Meg nem Értett Zenekar, röviden M.É.Z. azért érkezett Budapestről a vasi megyeszékhelyre, hogy a Bartók Terembe varázsoljon egy különleges dallamvilágot, ezáltal nagyszerű élménnyel ajándékozva meg a közönséget. Korántsem kezdő zenészekről van szó, hiszen az együttest alkotó négy úriember már több mint három évtizede muzsikál együtt.  

A dalokat eredeti nyelven Kuklis Henriktől hallhatták, aki az ütős hangszerek megszólaltatásán túl egy-egy valós vagy mesebeli elemekkel átszőtt ballada keletkezésének ismertetésével történelmi barangolásra is meghívta a diákokat.  

Hallhattak egy kéményseprőről, aki tisztes iparűzés helyett inkább betyárnak állt, majd a gazdagok kifosztásával szerzett vagyonát szétosztotta a szegények között. Az általuk előadott magyar-ír dalban olyan matrózról énekeltek, aki a hajón végzett nehéz szolgálat helyett szívesebben lett volna otthon, a falujában, ahol a közösség legszebb lánya várta. E zeneszámnál előkerült egy speciális, háromhúros mezőségi brácsa is, amelynek búgó hangja jól érzékeltette a matróz szomorúságát. A koncert végén felcsendülő skót cigánydalba pedig művészien sikerült becsempésznie a zenekarnak a magyaros ízeket.

A M.É.Z. repertoárjában szereplő ír és skót tradicionális dallamokat, balladákat és kocsmadalokat az együttes további tagjai - Pálvölgyi Ádám, Turzó Sándor és Párniczky Ede - szólaltatták meg hangszereiken. A koncert végén felcsattanó, szinte szűnni nem akaró taps nagy valószínűséggel azt is jelezte, hogy a Premontrei közönsége nem csak megértette, de a szívébe is zárta a Meg nem Értett Zenekart.

Véghné Busics Hilda Igazgató

Galéria

.