Ezek lettek a 2019-es ADAC téli gumi teszt győztesei

Támogatott tartalom

2019.12.03. 10:00

Ha önt is erősen furdalja a kíváncsiság az év legkiválóbb téli gumijainak kilétével kapcsolatban, van egy jó hírünk.

A gumiwebshop.hu megosztja Önnel a 2019-es ADAC teszt győzteseinek nevét, valamint azok jellemző erősségeit. Cikkünk legvégén pedig kitérünk azon, gyakran ismétlődő kérdés megválaszolására, hogy érdemes-e vajon használt téli gumit vásárolni.

Amit az ADAC tesztről tudni érdemes

A németországi székhelyű ADAC, Európa leghíresebb, gépjárműipari termékeket tesztelő független csoportja. Vizsgáztatásaik híresek az alapos, sőt olykor szélsőséges megpróbáltatásokról. Ez a hozzáállás pedig különösen megnyerővé és megbízhatóvá tette az emberek számára végső kiértékeléseiket.

Lássuk tehát, hogy kik kerülhettek a 2019-es ADAC téli gumi teszt győztesei közé, melyen 16 termék indult a 185/65 R15-ös (szélesség/magasság/átmérő) méretezésben.

1. Dunlop Winter Response 2

A Goodyear-hez tartozó vállalat régóta a színvonalasság egyik népszerű megtestesítője.

Nem történt ez másképp idén se: sikeren vették az akadályokat, és egyenesen a dobogó legfelső fokáig meneteltek a Winter Response 2-vel.

Neki sikerült a mezőny legkiemelkedőbb eredményeit elérni az üzemanyagfogyasztás, valamint a havas úton történő kezelhetőség tekintetében.
Persze tisztességesen viselkedett minden más területen is.

2. Kleber Krisalp HP 3

Nagy meglepetést okozott a Michelin kezei alá tartozó Francia eredetű Kleber, mely egy kifejezetten középkategóriás autógumi márkának számít a piacon. Az ADAC második helyének bezsebelése, bár elképesztő eredmény a részükről, valójában teljes mértékben rászolgáltak.

Évről évre törekednek a lehető legjobb minőség előállítására, valamint arra, hogy egyre feljebb kerüljenek a ranglétrán. Úgy fest, nagyon jól haladnak!

A HP3 ugyan prémium kategóriás téli gumi, még is hihetetlenül kedvező ár-érték arányt kínál a leendő vásárlók számára. Így szinte biztosan mondható, hogy az év egyik legjobb befektetése lehet.

Száraz útviszonyok mellett a legkiválóbb eredményeket tudhatja magáénak a 16 indulóhoz mérten.

3. Pirelli Cinturato Winter

A Milánói autógumi óriás ismét nagyot aratott.

A tervezők az új "Multiactive 4D Sipe" technológia bevetésével a féktávok nagymértékű csökkentésére törekedtek, elképzeléseik pedig maximálisan megvalósulni látszódtak.

Használt autó gumi vásárlás: tényleg megéri?

A legnagyobb kockázati forrás egy használt gumiabroncs vásárlásakor, hogy számtalan olyan, szabad szemmel nem látható hibát rejthet belsejében, melyről egyedül csak az eredeti tulajdonos tudhat. Pláne, hogy számtalan csalás létezik már, melyek célja a futófelület látszatának ideiglenes egészségesebbé tétele.

Ön nem tudhatja azt, hogy az adott gumit mekkora teher mellett, és milyen terepviszonyokon hajtották valójában.

Az az eset sem ritka, hogy egy adott gumiabroncsnak bizonyos külső sérüléseit (például: szakadás, lyukadás) utólag valamilyen formában a tulaj kijavította. Ezeket a lényeges információkat rendszerint eltitkolják a leendő vásárlók elől, miközben a javítás minőségét illetően fontos kérdések merülhetnének fel.

A használt gumi vásárlás hátterében jellemzően a takarékoskodás áll. Azonban, ha az abroncsokat kétes, leellenőrizhetetlen hátterű forrásból vásároljuk, szinte biztosra vehető, hogy hosszútávon nem lesz kifizetődő az ügylet. Ugyanis egy hibás gumiabroncs, pillanatok alatt borsos károkat okozhat gépjárművünk egyéb alkatrészeiben is.  

Feltéve, hogy mégis használt gumi vásárlásra adnánk a fejünket, feltétlenül ellenőrizzük, hogy az abroncs életkora nem haladta-e meg a gyártástól számított tizedik évet. Ez ugyanis azt jelentené, hogy a termék szavatossága lejárt. Ezen műveletet az úgynevezett "DOT" szám ellenőrzésével végezhetjük el, mely a gumin található, és annak gyártási évét hivatott jelezni.

A DOT egy négy számjegyből álló kódsor, melynek első két tagja a hetet, míg a második kettő az évet fejezi ki.

.