Ezért fogyasszunk rendszeresen dióféléket

E.A.

2023.01.18. 18:00

A csonthéjasok népszerű ropogtatni valók, nem véletlenül.

Annak ellenére, hogy magas a zsírtartalmuk, számos lenyűgöző egészségügyi és testsúlyszabályozó előnyük van. Íme a diófélék fogyasztásának legfontosabb egészségügyi előnyei.

Számos tápanyag nagyszerű forrása

A diófélék rendkívül táplálóak. Egyes diófélék bizonyos tápanyagokban gazdagabbak, mint mások. Egyetlen brazil dió például a napi referenciabevitel (RDI) több mint 100%-át biztosítja szelénből.

A diófélék szénhidráttartalma is igen változó. A mogyoróban, a makadámdióban és a brazil dióban kevesebb mint 2 gramm emészthető szénhidrát van adagonként, míg a kesudióban közel 8 gramm szénhidrát van adagonként. Ennek ellenére a diófélék általában remek választást jelentenek azoknak is, akik szénhidrátszegény diétát folytatnak.

Segítenek a testsúly megtartásában

A diófélék nagyrészt zsírokból állnak, ami a fogyás szempontjából ellentmondásosnak tűnhet. A diófélékben található zsírok azonban szinte teljes egészében telítetlenek, az étkezés után laktatóbbak, így idővel kevesebbet eszünk belőlük. Tanulmányok még azt is megállapították, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran esznek dióféléket, kisebb a hízás kockázata, mint azoknál, akik ritkán esznek ilyen gyümölcsféléket.

A dió tele van antioxidánsokkal

A Nutrients című folyóiratban 2020 februárjában megjelent cikk szerint napi egy adag dió elfogyasztása javíthatja a kognitív funkciókat, valamint csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek, a depresszió és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, amelyek a demencia kialakulásának kockázati tényezői. A cikk azt is megjegyzi, hogy a dió antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatással van a szervezetre.

Egy korábbi tanulmány, amely kilencféle nyers és pörkölt diófélét, valamint kétféle mogyoróvajat hasonlított össze, szintén azt találta, hogy a dió tartalmazta a legkiemelkedőbb antioxidáns-tartalmat. Ráadásul a dió a leggazdagabb omega-3 zsírsavakban is, amelyek a gyulladások ellen küzdenek.

A kesudió segíthet a „rossz” koleszterinszint csökkentésében

A kesudió egészséges zsírokat, rostokat és fehérjét tartalmaz, és jó vasforrás is. Cinket is tartalmaznak - jegyzi meg a National Institutes of Health. A vas segít az oxigén eljuttatásában az összes sejthez, és megelőzi a vérszegénységet - a cink pedig kritikus fontosságú az immunrendszer egészségéhez és az egészséges látáshoz. A The FASEB Journal című folyóiratban 2018 októberében közzétett randomizált, kontrollált vizsgálat szerint a kesudió a magas szénhidráttartalmú nassolnivalókkal összehasonlítva még az LDL-koleszterinszint csökkentésében is segíthet az enyhén magas értékekkel rendelkező egyéneknél.

A kesudió emellett jó magnéziumforrás is. A European Journal of Nutrition című szakfolyóiratban 2020 májusában megjelent tanulmány szerint az elegendő magnézium bevitele segíthet az idősebb felnőttek kognitív működésének megerősítésében.

A brazil dió segít a szabad gyökök elleni küzdelemben

Az egyesült államokbeli National Institutes of Health szerint egyetlen brazil dió az ajánlott napi szelénmennyiség több mint 100 százalékát tartalmazza. A szervezet a szelént a szaporodási folyamatokhoz, a pajzsmirigy működéséhez, a DNS-termeléshez, valamint a szabad gyökök és a fertőzések által okozott károk megelőzéséhez használja. Fontos azonban megjegyezni, hogy korlátozni kell, hogy mennyi brazil diót és milyen gyakran fogyasztunk.

A diófélék nagyszerű tápanyagforrások. Fogyasszuk őket nyersen, őrölve vagy különböző ételek alapanyagaként, biztosak lehetünk benne, hogy a szervezetünk hasznára teszünk.

.