Hirdetés

Milyen helyeket ajánlott megtekinteni Párizsban? - Itt a lista

Milyen helyeket ajánlott megtekinteni Párizsban? - Itt a lista

E.A.

2023.04.12. 12:07

Ebben a cikkben cseppet sem közhelyes lokációkat fogunk bemutatni, hiszen azokat már mindenki leírta. Mi az tehát, amit tényleg érdemes megnézni legalább egyszer az életben Párizsban?

Hirdetés

Az Eiffel-torony helyett inkább a Louvre

Párizs repülőjegy árak terén kifejezetten kedvező, ám az Eiffel-toronyba való feljutás valószínű sokaknak nem lesz a kedvenc kiadása. Egyrészt nem olcsó mulatság, másrészt, ha épp felhős vagy szmogos az idő, túl sok mindent egyébként sem látunk a majdnem 40 euróba kerülő belépőjegyért. Tériszonyosok pedig jobb, ha kerülik, főleg a torony 54. emeletét, ahol a padló egyes részeit üvegre cserélték. A lényeg, hogy ha valami igazán látványosat szeretnénk, nem csak egy nagyon messzi látképet, akkor ezt az összeget költsük el a Louvre körbejárására.

Ez a világ egyik leghíresebb múzeumának számít. Elképesztő és rendkívül híres gyűjteménye még azokat is lenyűgözi, akik egyébként nem érdeklődnek különösebben a régi tárgyak iránt. Viszont ezt a múzeumot egyszer látni kell. Ez a komplexum ráadásul a történelem leghíresebb tárgyait is őrzi, például a Mona Lisát, amin mindenki meglepődik majd, hogy a valóságban nem is olyan nagy, vagy a milói Vénuszt, amelynek másolatát szinte már mindenki láthatta milliónyi helyen. Ráadásul a múzeum olyan hatalmas, hogy egy egész nap is kevés rá, ám ha már ott vagyunk, egy napot mindenképp megér.

Notre-Dame és Disneyland

Megéri megnézni a franciák ikonikus székesegyházát, viszont tudnunk kell, hogy valamilyen szinten azért vált annyira híressé, mert főszékesegyház, és nagyon régen, a 11. században épült. A gótikus értéke tehát tagadhatatlan. Ugyanakkor a vízköpőit leszámítva nagyjából hasonló szerkezettel bír, mint az összes többi gótikus templom. Érdemes tehát tennünk benne egy kört, azonban ne tervezzünk rá egy egész napot minden áron. Helyette inkább keressük fel Disneylandet. Disneyland ugyanis még kevesebb van Európában, mint gótikus épület.

Katakombák – amit aztán tényleg nem találunk csak úgy máshol

Párizs nem csak a felszín szépségeiről, hanem a mélység megdöbbentő tényéről is híres. A párizsi katakombák egy letűnt korszak szomorú időszakáról mesélnek, így rendkívül izgalmas utazásban lehet részünk, ha bevállaljuk az odavezető utat. Rengeteg csontváz, halomba rakott koponya meséli el a város terjeszkedésének történetét.

Ezeket a koponyákat ugyanis azért szállították oda a 18. században, mert a temetőkbe már egyszerűen nem fértek el. A sztori kicsit bizarr, ám ha kedveljük az elgondolkodtató kalandokat, érdemes belevágnunk a katakombák megtekintésébe, ami eredetileg egy kőbánya volt.

Francia kertek

Az angol mellett a francia kertészet volt az, ami világhírűvé vált, és ezt a franciák a mai napig művelik is. Ha például kiborzongtuk magunkat a katakombákban, akkor nincs is jobb annál, amikor egy csodálatos francia kertben, finom francia bort kortyolgatva pihenjük ki a fáradalmainkat. Az ilyen kerteket szinte minden palotánál és ismertebb épületnél megtaláljuk. Ám akadnak kifejezetten nyilvános kertek is. Például a Palais-Royal kertje tökéletes példája a francia kertészetnek.

Ők meg akarták szelídíteni a természetet, és a csodás mértani formákon ez látható is. Azonban nem csak erről árulkodik a francia kertészet. A tudatos tértervezés csúcsaként olyan mélységeket és perspektívákat láthatunk már ebben a kertben is, amitől szó szerint tátva marad majd a szánk. Ráadásul egy ilyen kiruccanást akár egy hétvége alatt is megejthetünk. Miért is ne ugorhatnánk el csak úgy borozni egy napra akár Párizsba? Ez az olcsó repjegy és a Budapest-Párizs vonal 2,5 óra alatt megvan. Nem több mint egy vonatos utazás tehát. A jegyet, sőt a szállást is villámgyorsan elintézhetjük ráadásul az Esky oldalán, ahol nem csak a legjobb repjegyeket foglalhatjuk le, de a legjobb szállásokat is, azonnal és rugalmas fizetéssel.

.