Kinyitották a kapukat, kezdődik a Volt Fesztivál

2013.07.02. 18:27

Kedden délután két órakor megnyitották a kapukat, órákon belül az első programok is elkezdődnek a VOLT Fesztiválon a soproni Lővér Kempingben.    A nyitás előtt már ezrek vártak bebocsátásra, a környék óriási piknik hangulatát árasztotta. A szervezők mintegy négyezer fősre becsülték a tömeget; közlésük szerint a keddi nulladik napra várhatóan kétszer ennyi vendég érkezik a város szélén fekvő Lővér Kempingbe.

    A keddi nulladik napon a tízéves pécsi Punnany Massif házibuliját tartják, olyan közreműködőkkel, mint A Köztársaság Bandája, Takáts Eszter, a Mary Popkids, az Akkezdet Phiai, a Carbonfools, az Irie Maffia vagy a Hősök.

    A hétfői sajtóbejáráson elhangzott: a két évvel ezelőtti rekordnál is nagyobb nézőszámot várnak az idei rendezvénytől a soproni VOLT Fesztivál szervezői. "Nagyon úgy tűnik, hogy el fogjuk érni a százezres látogatószámot" - fogalmazott Fülöp Zoltán, a főszervezők egyike az MTI-nek. A forgalom 60-70 százalékát adó bérletekből mintegy negyedével többet adtak el eddig, mint a korábbi években.
    Fülöp Zoltán közlése szerint egyszerre napi 25-27 ezer embert tud biztonsággal kiszolgálni az infrastruktúra, efelett már ki kell tenniük a megtelt táblát. A 750 millió forintos összköltségvetésű esemény főszervezője arról is beszámolt, hogy a fesztiválhelyszínen, a Lővér Kempingben négy-ötezer sátornak van hely.

    A szervezők áprilisban jelentették be, hogy idén és a következő négy évben is a soproni Lővér Kemping marad a VOLT Fesztivál helyszíne, a rendezvény 2018-től új otthont kap, de marad a városban.

    A Lővér Kemping területe az uniós természetvédelemhez kapcsolódó Natura 2000 program része, és 2012. január 1-jétől egy szigorúbb elbírálás lépett életbe. A VOLT és Sopron ötéves átmenetet kap a költözésig; a város és a fesztivál a 2014-ben hozzáférhetővé váló EU-s pályázati pénzekből tudja megtenni az új helyszínhez szükséges infrastrukturális beruházásokat - mondta akkor Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár.

    A VOLT helyszíne 2002-től volt a Lővér Kemping, a regionális környezetvédelmi hatóság tavaly csak második nekifutásra adta meg az engedélyt a rendezvény itteni megtartására. A zöldhatósági engedélyt 2017-ig évente fogja megkapni a VOLT a fesztivál megrendezésére.

    "A Natura 2000 helyrajzi számokon keresztül jegyzi a védett fajokat és értékeket. A fesztivál nem zavarja a területén élő védett fajokat és értékeket, behatása olyan mértékű, hogy az ötéves átmeneti időszakban a magyar hatóságoknak nem kell uniós engedélyt kérni. Az öt év elegendő lesz arra, hogy sikerüljön kialakítani egy olyan új helyszínt, amely minden szempontból megfelelő" - mondta korábban Illés Zoltán.

    A VOLT-on július 2. és 6. között fellép a Billy Talent, a Thirty Seconds to Mars, a Hurts, a Queens of the Stone Age, Bonobo, a Bullet For My Valentine, a Gus Gus, a Papa Roach, az Example, a Knife Party, a Parov Stelar Band, Sven Väth vagy Martin Solveig is.
.