Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága (összefoglaló)

2010.10.07. 14:47

A Duna főágát is elérte a szennyeződés

Marcal

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt; csütörtök délre a Duna főágát is elérte a szennyezés; a miniszterelnök nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap.

Kipusztult a Marcal folyó teljes élővilága, a vörösiszap-szennyeződés rendkívül magas pH-értéke miatt - közölte a kárfelszámolás helyszíni szóvivője, hozzátéve: ahhoz, hogy a Rába és a Duna élővilágát meg tudják menteni, a pH-értéket 9 alá kell csökkenteni. Dobson Tibor azt mondta: ettől kezdve az a cél, hogy a Rábát és a Dunát megmentsék.

Mint hozzátette, a Marcal már azzal "halálra lett ítélve", hogy az igen erős lúgos kémhatású vörösiszap a Torna-patakon keresztül belefolyt. A szakemberek megpróbálták például ecetsavval és gipsszel csökkenteni az igen erős lúgos kémhatást - ezeket négy ponton öntötték a folyóba -, de nem sikerült megakadályozni az ökológiai katasztrófát.

Marcal
A Marcal Vas megyében (Fotó: Gy. Soltész Imre)

Csütörtök délre a Duna főágát is elérte a vörösiszap-szennyeződés. A szóvivő kijelentette: sem a fővárosi, sem az északi, sem a dunántúli ivóvízbázist nem veszélyezteti a szennyeződés. A folyamatos mérések szerint nehézfémet nem tartalmaz az ivóvíz - tette hozzá.

Nincs kitéve a lakosság radioaktív sugárzás veszélyének - közölte a Magyar Tudományos Akadémia (MTA), miután szakértői csoportja vizsgálatokat végzett a vörösiszappal elöntött térségben. Kiemelte azt is, hogy a vörösiszap veszélyes anyagnak minősíthető, de nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket. Az MTA szakértői csoportja a katasztrófa helyszínén, Devecser és Kolontár térségében végzett vizsgálatokat, ezt követően tette közzé a tájékoztató jellegű információkat. "A vörösiszap nehézfémtartalma nem közelíti meg a megengedett egészségügyi határértéket, ólomtartalma kevesebb, mint a normál talajoké" - szögezte le az Akadémia.

A vörösiszappal elöntött Kolontáron tájékozódott a miniszterelnök; Orbán Viktor csütörtökön kora reggel érkezett az ipari katasztrófa által sújtott ajkai térségbe. A miniszterelnök a megsemmisült házak között, a kolontári Széchenyi és Molnár utcában tekintette meg, milyen károkat okozott a hétfő délután a falura zúdult vörös iszap.

Orbán Viktor nem látja értelmét annak, hogy helyreállítsák azt a területet Kolontáron, amelyet elöntött a vörösiszap. "Itt helyreállításnak, a hídon túl, nem látom az értelmét" - mondta sajtónyilatkozatában a kormányfő Kolontáron. Hozzátette: össze kell gyűjteni az embereket, mondják meg, hogy mit szeretnének. Akikkel találkozott - jegyezte meg - "nem nagyon tudják elképzelni", hogy úgy folytassák itt az életüket, mintha mi sem történt volna.

"Valószínűleg kell nyitni egy új telepet itt a faluban, egy új területet meg kell nyitni, ezt pedig valószínűleg be kell keríteni örök mementónak" - fogalmazott Orbán Viktor, kijelentve: "itt nem lehet élni". Közölte, a bajba jutott családokat egyenként meg kell kérdezni arról, hogy kívánják-e itt folytatni az életüket, és hogyha itt nem kívánják, akkor hogyan és miképpen tudják a falun belül megoldani a problémájukat; annak pedig, aki a faluban sem maradna, segíteni kell abban, hogy máshol tudjon új életet kezdeni.

Kolontár polgármestere csütörtökön felméri, hogy a károsultak akarnak-e a vörösiszappal elöntött területen maradni. Tili Károly az MTI-nek a helyszínen elmondta: Orbán Viktor miniszterelnök reggeli felvetése nyomán még a nap folyamán személyesen keresi fel azokat, akiknek a háza megsérült, hogy felmérje, a károsultak miként képzelik el a jövőjüket, akarnak-e a településen maradni. A polgármester közölte, az eredményt eljuttatja majd a kormányfőnek.

Kolontáron csütörtök délelőtt megkezdték a 100 ezer forintos adományok kiosztását; a gyorssegélyt az átszakadt tározót üzemeltető Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. ajánlotta fel. Az elöntött három település lakosainak megsegítésére 30 millió forint értekben ajánlotta fel a cég a családonkénti 100 ezer forintot. A község polgármestere elmondta, hogy az egyik biztosító által felajánlott 150 ezer forintos gyorssegély kiosztását csak péntek délelőtt tudják elkezdeni.

A Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. Ajka melletti egyik tározójának a gátja hétfőn szakadt át, mintegy egymillió köbméternyi vörösiszap ömlött ki. A térségben katasztrófahelyzet alakult ki. Az áradás három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Négyen haltak meg az iszapömlés következtében, három embert eltűntként tartanak nyilván, több mint 150 ember megsérült.

Korábban:

Megérkezett a vörösiszap Vas megye szélére (képsorozattal)

.