Az oroszok hirtelen nagyon elégedettek lettek az életükkel

2017.01.09. 17:52

Az oroszok 73 százaléka elégedett az életével - derült ki a VCIOM orosz állami közvélemény-kutató intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Egészében véve Oroszország lakossága a múlt év végén elkészített kutatás szerint nagyobb derűlátással tekintett a helyzetére és a jövőjére. A megkérdezettek alig több mint negyede közölte azt, hogy elégedetlen az életével.

Az ország helyzetét 56 százalék ítélte meg kedvezően, ami 10 százalékpontos növekedés 2015 végéhez képest. A tavalyelőtt mért 52-ről 42 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a (válság) neheze még hátravan. A válaszadók egynegyede szerint Oroszország most éli át a legnehezebb időszakát és ugyanennyien vannak, akik szerint az ország már túljutott mélyponton.

Sztyepan Lvov, a VCIOM szakértője szerint az oroszokat továbbra is aggasztja a gazdasági helyzet, ám kérdést már kevésbé közelítik meg érzelmi alapon, mint régebben. A tavaly szeptemberi parlamenti választások nyomán az emberek kedvezően viszonyulnak a "politikai stabilitás" megerősödéséhez.

A BBC orosz nyelvű szolgálata honlapján a felméréssel összefüggésben felidézte az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) egy hasonló témájú tanulmányát, amely arra a megállapításra jutott, hogy az oroszoknak csak a 32 százaléka elégedett, amiért főleg a gazdasági nehézségek okolhatók.

Noha az oroszok közhangulata 2016 második felében több felmérés szerint is javult, az Oroszországi Népgazdasági és Államigazgatási Akadémia évvégi felmérése szerint háromnegyedük úgy nyilatkozott, hogy ártott neki a válság.

.