Lavinaveszély Ausztriában - kitartóan havazik nyugati szomszédunknál

2017.01.08. 12:14

Az ötfokozatú skálán hármas szintű a lavinaveszély a nyugat-ausztriai Tirol és Vorarlberg tartományok kétezer méter feletti területein.

Óvatosságra intik az ott sportolókat.

Lavinaveszély Ausztriában

    A tiroli lavinaszolgálat figyelmeztetése szerint elsősorban a szélhordta hóval borított területek a veszélyesek, hiszen itt a hótömegek kis súly alatt is megmozdulhatnak. Ráadásul ezeket a részeket nehezebb felismerni, hiszen már friss hó hullott rájuk.
    A lavinatáblák megcsúszása is veszélyt jelenthet, akár egy ember súlya is kiválthat lavinaomlást, de spontán módon is megindulhat a hótömeg. Ezért a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy csak nagyon körültekintően szabad elhagyni a kijelölt sípályát.

    Vasárnap estig mintegy negyven centiméter friss hó fog esni számos síterületen, elsősorban Vorarlberg, Tirol, Alsó-Ausztria és Felső-Stájerország térségében - közölte Ariane Pfleger, az osztrák meteorológiai központ (ZAMG) meteorológusa. Az előrejelzések szerint a magasan fekvő területeken a következő hét minden napján havazni fog.

    A ZAMG előrejelzése szerint vasárnap országszerte számos helyen várható havazás. A legtöbb hó az Alpok nyugati oldalán esik majd, itt egész nap havazni fog. Az Alpokalján, Burgenland északi részén és a Bécsi-medencében élénk lesz a szél. Vasárnap mínusz 13 és mínusz 4 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet majd számítani.

    Hétfőn az Alpok északi területén, Salzkammergut és Alsó-Ausztria tartomány nyugati része között várható még hóesés. Az ország többi területén napsütéses idő lesz, mínusz 14 és mínusz 3 Celsius-fok közötti hőmérsékletre lehet majd számítani.

    Ausztriában eddig a leghidegebbet, mínusz 27 fokot szombatra virradóra mérték a Sonnblick csúcson, amely Salzburg és Karintia tartomány között 3106 méteren található.
    Az Osztrák Autóklub (ÖAMTC) alsó-ausztriai szervezetének közlése szerint a hideg idő miatt számos alkalommal riasztották őket, elsősorban lemerült akkumulátorok miatt nem tudtak elindulni az autósok.

.