A terrorfenyegetettség Horvátország felé sodorja a tengerparti nyaralókat

2017.04.12. 15:20

Horvátország folyamatosan felértékelődik.

A hazai utazási irodák többsége nem titkolja, hogy a közelmúlt nyugat-európai terrortámadásai valamint az – országonként ugyan eltérő, ám mégis létező –terrorfenyegetettség nem  kedvez a turizmusnak. Az elmúlt években nem kevesen voltak olyanok, akik a fenti okok miatt inkább lemondták, vagy elhalasztották az utazásaikat, esetleg változtattak az úti célon. A helyzet a mögöttünk hagyott időszakban nem kevésbé alakította át a magyarok nyaralási szokásait sem.  Az előfoglalási adatok legfrissebb kimutatásai alapján úgy tűnik mi is megfontoltabban választunk – korosztálytól függetlenül – úti célt.

 

Horvátország folyamatosan felértékelődik

Utóbbiakon túl persze a menekültválság is közre játszott a magyarok utazási szokásainak átalakulásában, melynek abszolút nyertese Bulgária lett részint a kedvező megközelíthetőségével, részint a kifejezetten jó ár-érték arányával. Míg egyértelműen kijelenthető, hogy Törökország mellett Egyiptom, Görögország, Tunézia és Szíria azok az országok, ahová 10 magyarból 9 biztosan nem utazna, addig úgy tűnik a horvát tengerpart lesz az idei nyári szezon slágere. Bár Horvátország volt az elmúlt év őszén és a téli hónapokban az egyik fő migrációs útvonal, ráadásul sok migráns haladt át Zágrábon, a tengerparti szakaszokat ez nem érintette. Horvátországban nincs fokozott terrorveszély, továbbra is biztonságos könnyen és gyorsan megközelíthető. Elég, ha arra gondolunk, hogy Szombathelyről alig több mint 300 km után már megcsodálhatók a Plitvicei tavak. Ráadásul köztudottan Horvátországban találjuk a hazánkhoz legközelebb eső tengerpartokat. Budapestről akár már 5-6 órás autóúttal eljuthatunk Isztriába vagy a Kvarner-öböl csodálatos térségébe.

 

Amivel a horvát tengerparton találkozhatunk

Az Európai Unió szerint az elmúlt évek eseményeinek fényben persze Horvátországban is van terrorfenyegetettség, de a horvát tengerpart, illetve az ország városai elsők az olyan turistacélpontok között, ahol nem valószínűsíthető konkrét támadás. Utóbbinak egyrészt történelmi okai vannak, másrészt Horvátország is tett konkrét lépéseket a terrorveszély minimalizálása érdekében. Elméletileg persze száz százalékosan nem jelenthető ki, hogy a legforgalmasabb horvátországi helyeken és stratégia pontokon – mint a repülőterek, forgalmas városközpontok, illetve atomerőművek – teljesen kizárható bármiféle támadás. Horvátországi nyaralásunk során tehát ne lepődjünk meg, ha Zadar vagy Dubrovnik óvárosában fokozottabb fegyveres rendőri jelenlétet tapasztalunk. Ugyanezt a tendenciát a forgalmasabb strandokon is érzékelhetjük, legyen szó Vodicénről, Baskánról vagy éppen Biogradról.
 

A romantikus mediterrán városok és strandok világa

 Horvátországba magyar turistaként természetesen továbbra sem kizárólag az alacsony terrorfenyegetettség miatt érdemes utaznunk. A horvatorszaginfo.hu utazási magazin szerint a változatos horvát természeti szépségek, a feledhetetlen nemzeti parkok, az óriási vízesések és hegyek rengeteg túralehetőséget, a szigetek és strandok pedig egzotikus fürdőélményt nyújtanak az ide látogatóknak. A  minimális terrorfenyegetettség miatti nyugalmat a horvát emberek ugyancsak végtelenül nyugodt természete, kedves és vendégszerető magatartása tovább növeli. Nemcsak számtalan szálláslehetőség között válogathatunk, de megkóstolhatjuk az ízletes mediterrán ételeket és borokat, sőt megízlelhetjük a különböző egzotikusnak számító tengeri ételeket is. Nem utolsó szempont továbbá az sem, hogy Horvátország az elmúlt évekhez képest nem drágult, ebből adódóan továbbra is könnyen foglalhatunk jó ár-érték arányú szállásokat.

 

.