A franciákon múlik Magyarország sorsa

2017.05.02. 12:57

Külföldi sajtó Magyarországról - Cseh lap: ha Macron győz, Budapest és Varsó az EU keményebb hozzáállására számíthat.

Amennyiben valóban Emmanuel Macron nyeri a francia elnökválasztást, Lengyelország és Magyarország, amelyek politikájukkal kezdik szétfeszíteni az Európai Unió szabályainak liberális határait, rövidesen keményebb hozzáállásra számíthatnak Brüsszel részéről - írta a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap kedden.

Emmanuel Macron

Az újság idézi Macron nyilatkozatát, miszerint nem várható el az EU-tól, hogy a jövőben ne tegyen semmit Lengyelországgal és Magyarországgal, olyan ügyekben, mint az egyetemek, a menekültek (kérdése) vagy az unió alapértékei.

Bár Orbán Viktor, akinek politikáját a lengyelek példaképnek tekintik, eddig sikeresen kitért a konkrét nyílt ütközés elől, most úgy tűnik, hogy a Közép-európai Egyetem ügye kapcsán elérkezett az EU és az Európai Néppárt (EPP) tűréshatárainak feszegetéséhez - vélekedik Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatvezetője.

Írásában, amely az Orbán a Közép-európai Egyetem betiltása miatt kezdi elveszíteni európai szövetségeseit címet viseli, Ehl megállapítja, hogy az Orbánt bíráló hangok "egyre erősödnek a néppártban", miközben az EPP és a konzervatív lengyel kormány "Orbán utolsó szövetségesei az EU-ban".

A szerző úgy látja: Orbán és kormánya eddig azért nem vállalt nyílt konfliktust az EU legnagyobb tagállamaival és Brüsszellel, mert az "európai uniós pénzek alkotják a magyarországi beruházások legfőbb forrását".

.