Orbán politikai mesterjátszmájáról ír egy lengyel lap

2017.05.12. 12:07

Orbán Viktor politikai mesterjátszmát folytat az Európai Unióval, így a CEU miatt elindított kötelezettségszegési eljárásnak is vélhetően pozitív végkifejlete lesz az Európai Bizottság (EB) és a magyar kormány számára egyaránt - áll a Rzeczpospolita pénteki kommentárjában.

 Az Európai Unió mintha beletörődött volna sok magyarországi változásba - írta Dominik Héjj lengyel politológus a Rzeczpospolita független lengyel jobbközép napilap hasábjain megjelent kommentárban, példaként említve a magyar alkotmánybíróság helyzetét és "a média konszolidációját".

Illusztráció

Orbán Viktor "következetesen két különböző közönségnek szánt kettős dallamot játszik", "mesterjátéka lényege, hogy mindkét befogadócsoport elégedett e zenével" - írja Héjj, hozzáfűzve: a magyar kormányfő "ezzel megússza azt, ami másnak bizonyára nem sikerülne".

"A lényeg az, hogy az európai színtéren a párbeszéd folytatására való hajlandóságot hangsúlyozza" - fejti ki a kommentátor.

A magyar miniszterelnök politikai döntéseivel "egyetérthetünk vagy nem, mindazonáltal senki sem tagadhatja meg tőle a politikai jártasságot", erejét "személyének ellentmondásos megítélése" is növeli, mert politikáját taglalva "érzelmi, nem pedig érdemi, a politikai folyamatokra vonatkozó szinten mozgunk" - írta.

Héjj a Fidesznek az Európai Néppártban (EPP) való tagságát nevezi az egyik lehetséges oknak, hogy Magyarországgal szemben - a hasonló reformokat végrehajtó Lengyelországtól eltérően - az EB nem indított el jogállamisági mechanizmust, rámutatva: a külföldi egyetemekre vonatkozó törvény kapcsán egyes tudósok a magyar kormánypárt kizárására szólították fel az EPP-t.

"Az ilyen lépés viszont politikailag teljesen előnytelen lenne" - jegyzi meg, az Európai Parlament erőviszonyai mellett megemlítve azt is, hogy ez megerősíthetné az euroszkeptikusok táborát.

A CEU miatt az EB által Magyarországgal szemben elindított kötelezettségszegési eljárás - mely nem fenyeget szankciók kivetésével, így elindítása a cikk szerint Orbán "óriási sikere" - mindkét fél számára pozitív módon végződik majd, hiszen "mindenki számára a legbiztonságosabb a status quo (fennálló állapot) megőrzése" - értékeli Héjj.

.