Hirdetés

19 gyerekkel egy gumicsónakban hánykolódtak a tengeren

19 gyerekkel egy gumicsónakban hánykolódtak a tengeren

2017.09.29. 10:21

52-en zsúfolódtak össze a kisméretű motoros gumicsónakban.

Hirdetés

Több mint 50 ázsiai bevándorlót mentett meg az Égei-tengeren a román parti őrség őrhajója, amely az európai uniós határőrizeti ügynökség (Frontex) megbízásából teljesít szolgálatot - közölte pénteken a román határrendészet.

 A legutóbbi mentőakcióra szerdán volt szükség, amikor a MAI 1104-es jelzésű román őrhajót egy kisméretű motoros gumicsónakhoz riasztották a görög felségvizeken. A csónakban 52 ember - 23 férfi, 10 nő és 19 gyerek - zsúfolódott össze, akik állításuk szerint Szíriából, Iránból és Afganisztánból indultak útnak, hogy eljussanak az Európai Unióba.

Mivel a bevándorlók közvetlen életveszélyben voltak, és csónakjuk bármikor elsüllyedhetett volna, a román hajó felvette őket fedélzetére, majd néhány óra múlva biztonságban partra tette őket Híosz szigetén, hogy a görög hatóságok a bevándorlókkal kapcsolatos eljárásokat (egészségügyi ellátás, azonosítás, nyilvántartásba vétel, ujjlenyomatvétel) - elvégezhessék.

Év eleje óta a román parti őrség egymást váltó őrhajói eddig több mint 1100 életveszélyben lévő bevándorlót mentettek meg az Égei-tengeren a Frontex Poseidon-2017 nevű nemzetközi missziója keretében.

.