Hirdetés

A Szajna a hétvégén hat méter felett tetőzhet Párizsban

A Szajna a hétvégén hat méter felett tetőzhet Párizsban

2018.01.25. 21:44

Tovább emelkedik a Szajna vízszintje Párizsban, hétvégére várják a tetőzést

Hirdetés

A csaknem egy hónapja tartó folyamatos esőzés és az enyhe időjárás miatti gyors hóolvadás miatt folytatódott  a folyók vízszintjének emelkedése csütörtökön Franciaország keleti részén, ahol több településen is kilépett a víz a medréből. A Szajna a hétvégén hat méter felett tetőzhet Párizsban, addig jelentős fennakadásokat okoz az árvízvédelem.

    A francia meteorológiai szolgálat 14 megyében hirdetett árvízveszélyt csütörtökön, köztük a fővárosban és környékén, valamint az ország keleti részén, a Marne a Meuse, a Doubs, a Saone és a Loire folyók medencéjében, öt másik megyében a havazás okozott fennakadásokat. 
    Párizsban a Szajna vízszintje csütörtök délben elérte az 5,5 méteres magasságot, és óránként két centimétert emelkedik. A rakpartokat és hét metróállomást már szerdán lezártak, s a hajóközlekedés és a gyorsvasút hálózat(RER) is átmenetileg szünetel a fővárosban. 


    Franciaországban száz éve nem volt ilyen csapadékos a január mint az idén. A Szajna vízszintje általában egy-két méter szokott lenni, a folyó várhatóan a hétvégén tetőzik a francia fővárosban az előrejelzések szerint több mint hat méteren. Párizsban 2016 júniusban mértek hasonló vízszintet (6,1 métert). A rekordot 1910-ben mérték, az volt a francia főváros történetének egyik legsúlyosabb katasztrófája, akkor egész Párizst elöntötte a Szajna.


    A szerdai nyugodt, napsütéses idő után csütörtökön ismét esett az eső egész nap Franciaországban, de az előrejelzés szerint ez nem változtat Párizsban a Szajna szintjének fokozatos emelkedésén. 
    A főváros délkeleti elővárosában, a Yerres folyó partján fekvő Villeneuve-Saint-Georges-ban szerdán több mint 3 ezer embert telepítették ki az otthonából, az elárasztott negyedben csütörtökön is csónakokban közlekedtek az utcákon a helyiek a vízben félig elmerül gépkocsik között. 


    A nagy múzeumok közül a Louvre alsó, az iszlám művészeteknek szentelt szárnyát átmenetileg bezárták, de a műtárgyakat egyelőre nem kellett elszállítani. Az Orsay és a Orangerie múzeum egyes épületrészeiben is riasztást rendeltek el, de az intézmények látogathatók. A másfél évvel ezelőtti árvíz idején a Louvre és az Orsay Múzeum négy napig zárva tartott. A Louvre-ban akkor az ártérben található 152 ezer műtárgy közül 32 ezret szállították át a felsőbb, biztonságosabb szintekre alig 48 óra alatt az intézmény munkatársai.

.