Hirdetés

Az egyedülálló apák a leghalandóbbak

Az egyedülálló apák a leghalandóbbak

2018.04.25. 15:24

A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké.

Hirdetés

A gyermeküket egyedül nevelő férfiak halálozási aránya jóval nagyobb, mint a párkapcsolatban élő férfiaké. De hamarabb halnak meg a párkapcsolatban élő vagy a gyermeküket egyedül nevelő nőknél is.

Az egyedülálló férfiak hajlamosabbak az egészségtelen életmódra

Bár a kanadai kutatók vizsgálata nem azonosította a pontos okot, találtak arra utaló jeleket, hogy egyes egyedülálló apák hajlamosak az egészségtelen életmódra. Ez jelentheti az egészségügyi kockázatokat ennél a veszélyeztetett csoportnál.   A kutatók több mint 40 ezer emberről készítettek összehasonlító elemzést. Közülük közel 900 fő volt gyermekét egyedül nevelő apa,  több mint 4500 egyedülálló anya, valamint több mint 16 ezer párkapcsolatban élő apa és közel 19 ezer párkapcsolatban élő anya.

A kapcsolatban élő férfiak tovább élnek

Átlagosan tizenegy éven át követték őket, ez idő alatt közel 700-an haltak meg a több mint 40 ezerből. A 871 egyedülálló apa közül 35-en hunytak el.  Tehát ezer főre majdnem hat halálesetet jut évente. A párkapcsolatban élő apáknál viszont ez az arány csak két haláleset évente. A gyermeküket egyedül nevelő anyáknál a halálozási arány 1,7 volt. A 4590 anyából 85-en haltak meg a tizenegy év alatt.  A legalacsonyabb halálozási arány a párkapcsolatban élő anyáké: ezer főre évente átlagosan 1,3 haláleset jut.

Több egyedülálló apa szenvedett rákban vagy szív- és érrendszeri betegségben

Az egyedülálló apák a többiekhez viszonyítva általában idősebbek voltak, többen szenvedtek közülük rákban, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésben. Az is kiderült, hogy kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak és több alkoholt fogyasztottak.

.