Hirdetés

Nőnapi sztrájk - Tömegek vonultak utcára Spanyolországban
www.cnn.com

Nőnapi sztrájk - Tömegek vonultak utcára Spanyolországban

2018.03.08. 18:51

Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao, Valencia, csak néhány helyszín azok közül, ahol tömegek vonultak utcára. Csak a madridi régióban több mint 120 utcai rendezvényt jelentettek be az eseményhez kapcsolódóan.

Hirdetés

Milliók csatlakoztak a nemek közti esélyegyenlőség követeléséért meghirdetett országos nőnapi sztrájkhoz csütörtökön Spanyolországban, ahol a nagyvárosok utcái megteltek tüntetőkkel.

Madrid, Barcelona, Sevilla, Bilbao, Valencia, csak néhány helyszín azok közül, ahol tömegek vonultak utcára a feminista mozgalmat jelképező lila színű zászlókkal, transzparensekkel, lufikkal vagy lila ruhákat viselve már napközben is, pedig az igazán nagyszabású tüntetéseket estére hívták össze a szervezők.
    

Csak a madridi régióban több mint 120 utcai rendezvényt jelentettek be az eseményhez kapcsolódóan.
 A felvonulók több városban is közlekedési dugókat okoztak. A sztrájk miatt országosan több mint 300 vasúti járatot töröltek előzetesen.
 A tömegközlekedésben csökkentett szolgáltatást nyújtanak, ami Barcelonában például a reggeli és az esti csúcsidőben 50 százalékos, napközben pedig 25 százalékos.
   

A beszámolók szerint ugyan az ország nagy részében az üzletek többsége nyitva van, de számtalan kirakatban látni a megmozdulást támogató üzenetet, plakátot, illetve több helyen a női dolgozók arra készülnek, hogy munka után csatlakoznak a demonstrálókhoz.

A legnagyobb médiacégek is támogatják az eseményt, több országos tévé- és rádióadón a női műsorvezetőket férfiak helyettesítik, kihangsúlyozva, hogy egyetértenek sztrájkoló női kollegáik céljaival.

Több hírműsorban is a műsorvezetők és a közreműködők ruhájukon lila szalagot viselnek. Spanyolországban több mint ötezer újságírónő csatlakozott a tiltakozóakcióhoz.

 A két legnagyobb spanyol dolgozói érdekképviselet, a Munkásbizottságok (CCOO) és a Spanyol Munkások Általános Szövetsége (UGT) adatai szerint tagjaik körében 5,3 millió volt a sztrájkot követők száma a délelőtti műszakban.
A szakszervezetek két-két órás munkabeszüntetéssel csatlakoztak a sztrájkot támogatókhoz, ám ezen felül sokan voltak olyanok, akik egész napos sztrájkba léptek.
 

Valenciában az Európai Néppárt (EPP) rendezvényén Mariano Rajoy spanyol kormányfő öltönyére lila színű szalagot tűzött, és beszédében a nemek közti egyenlőség fontosságáról is szólt.
Az elmúlt napokban a spanyol kormány több női miniszterét érte nyilvános bírálat, amiért nem léptek sztrájkba ezen a napon.
Dolors Montserrat, spanyol egészségügyi és esélyegyenlőségi miniszter ezzel kapcsolatban úgy érvelt, hogy mindenki a maga módján fejezi ki követeléseit, van aki sztrájkkal, és van, aki munkával.

A spanyol parlament alsóházában, ahol a női képviselők aránya 38 százalék, a női esélyegyenlőségről tartottak beszélgetést. Ezen Ana Pastor, konzervatív néppárti házelnök kifejtette véleményét, miszerint nem szabad átpolitizálni a nők követeléseit, azoknak közös társadalmi célnak kell lenniük.

Nőnap alkalmából már szerda este lila színnel világították ki a parlament épületét, és több madridi emblematikus épületet.

"Ha mi megállunk, megáll a világ" - ezzel a jelszóval hívta életre a nagyszabású megmozdulást az 8M Bizottság nevű szervezet, amely több száz, a feminizmust támogató civil szervezetet tömörít.

A szervezők kérték, hogy azok a férfiak, akik támogatják a kezdeményezést, ne azzal tegyék, hogy szintén sztrájkba lépnek, hiszen a napnak épp az a célja, hogy megmutassák: mi történik, ha a nők egy napig nem dolgoznak.
 

A munkabeszüntetéssel követelik a nemek közti egyenlőség megvalósulását, a nők jogainak elismerését és tiszteletben tartását, a bérkülönbségek megszüntetését, a nők elleni, illetve a családon belüli erőszakkal szembeni szigorú fellépést. 

 

Az Eurostat adatai szerint Spanyolországban átlagosan 14,2 százalékkal keresnek kevesebbet a nők mint a férfiak, ami jobb a 16,2 százalékos európai átlagnál.

Ezzel szemben a spanyol adószakértők szakszervezete (Gestha) nemrégiben publikált jelentése ennél magasabb, 29 százalékos átlagos bérkülönbségről számolt be a nemek között a dél-európai országban.

A szakértők rámutattak arra is, hogy a jelenlegi tendenciák mellett 2088-ra valósulhat meg a nemek közti béregyenlőség Spanyolországban.

Az El País című napilap által közzétett adatsor szerint Spanyolországban a felsőoktatásba több nő jut be mint férfi, 54 százalék, arányuk még magasabb a diplomát szerzők között, 57 százalék.

Ennek ellenére vezető pozíciókban jóval kevesebb nőt találni mint férfit, például a 76 spanyolországi egyetem közül jelenleg 11 élén áll női rektor.

.