Gyalogosok közé hajtott egy kisbusz Torontóban

2018.04.24. 07:27

Tízen meghaltak, tizenöten megsérültek.

Ralph Goodale közbiztonsági miniszter a közös sajtótájékoztatón ugyanakkor hangsúlyozta: a tett nem veszélyezteti Kanada nemzetbiztonságát, utalva arra, hogy elszigetelt esetről van szó – keddre virradóra Mark Saunders, a kanadai nagyváros rendőrfőnöke hozzátette: továbbra sem ismert a gázolás gyanúsítottjának indítéka, egyben megerősítette a CBC kanadai hírtelevízió korábbi közlését, miszerint az őrizetbe vett gyanúsított a 25 éves Alek Minassian.

Mint azt Saunders kiemelte, a torontói külváros, Richmond Hill lakója nem szerepelt a rendőrség nyilvántartásában. 

A rendőrfőnök elmondta azt is: időközben a sérültek egyike belehalt sebeibe, így tízre növekedett a halottak száma az incidensben, amelynek során egy bérelt kisteherautó járókelők közé hajtott a kanadai nagyváros Yonge utcáján. Hozzáfűzte, hogy a sérültek száma tizenöt. Korábbi közlések kilenc halottról és tizenhat sérültről szóltak. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök „tragikus és értelmetlen támadásnak” nevezte közleményében a Torontóban történteket. „Mindannyiunknak biztonságban kellene éreznünk magunkat városainkban és közösségeinkben sétálva” – fűzte hozzá. A rendőrfőnök kiemelte: „az incidens határozottan szándékosnak tűnik”.

Időközben a CBC News hírtelevízió birtokába került egy videofelvétel a gyanúsított őrizetbe vételéről. A videón látható, ahogy az utca közepén álló gyanúsított ismételten előrántott egy fegyvernek látszó tárgyat, amivel a feléje közelítő rendőrök felé mutatott és azt kiáltotta, hogy „öljetek meg”. Hírügynökségi beszámolókban nagyra értékelték azt a rendőrtisztet, aki önmérsékletet tanúsítva élve vette őrizetbe Alek Minassiant. Szakértők véleménye szerint a gyanúsított azt akarta, hogy a rendőrök végezzenek vele.

Goodale korábban elmondta: túl korai még, hogy a gázolásról meg lehessen állapítani, terrorcselekmény volt-e. Hozzátette: a kanadai kormány egyelőre nem emelte meg a terrorkészültséget. A tárcavezető szót ejtett arról is, hogy egyelőre nem tudni, az incidensnek van-e köze a világ hét legfejlettebb ipari országát tömörítő G7 csoport külügyminisztereinek Torontóban rendezett találkozójához.

 

.