Hirdetés

Eurovíziós Dalfesztivál - Tel-Avivban lesz a jövő évi dalverseny

Eurovíziós Dalfesztivál - Tel-Avivban lesz a jövő évi dalverseny

MTI

2018.09.22. 14:27

Izrael lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.

Hirdetés

Tel-Avivban rendezik a jövő évi, immár 64. Eurovíziós Dalfesztivált. Az esemény 2019. május 14-től 18-ig fog lezajlani az izraeli városban - jelentették be csütörtökön a szervezők.

Szeretném megköszönni a rendezésre pályázó izraeli városoknak ajánlataikat, és az izraeli közmédiának, a KAN-nek, hogy egy szakértőt kért fel a körülmények alapos felvázolására és értékelésére, ami hozzájárult a végső döntés meghozatalához. Tel-Aviv nyújtotta be a legátfogóbb pályázatot a világ legnagyobb zenei eseményének megrendezésére - mondta Jan Ola Sand, az Eurovíziós Dalfesztivál főellenőre, az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) vezetője.

Izrael eddig kétszer rendezett Eurovíziós Dalfesztivált, mindkét alkalommal (1979, 1999) Jeruzsálem volt a házigazda. Tel-Aviv Izrael második legnagyobb városa, mintegy 400 ezer lakossal. A verseny jövő évi helyszíne a Tel-Aviv-i Expo (Nemzetközi Kiállítási Központ) lesz.

Néhány héttel ezelőtt szinte az utolsó pillanatban jutott egyezségre egymással a dalfesztivál költségeiről az izraeli pénzügyminisztérium és a helyi közmédia vezetése. A megállapodás szerint a Tagíd nevű közmédiaszervezet felvett ötvenmillió sékel (négymilliárd forint) bankkölcsönt, amelyet letétbe helyezett az EBU által megnevezett svájci bankban. A pénzügyminisztérium vállalta az állami garanciát a kölcsönnél arra az esetre, ha valamely rendkívüli esemény, az Izraelben korántsem elképzelhetetlen háború, földrengés vagy más előre nem látható ok miatt elmaradna a megmérettetés.

Frank-Dieter Freiling, a versenyt lebonyolító testület vezetője most azt emelte ki, hogy garanciákat várnak az izraeli miniszterelnöktől az eseményre érkezők biztonsága és szabad mozgása vonatkozásában. "Ezek a garanciák elkerülhetetlenek ahhoz, hogy előre tudjunk haladni az esemény tervezésében, a látogatók biztonságát illetően, a verseny értékei, sokszínűsége fenntartása érdekében".

Izrael Neta Barzilai májusi lisszaboni győzelmével szerezte meg a jogot a 2019-es dalverseny rendezésére.

.