Hirdetés

A híres prágai csillagászati óra szeptember végétől ismét látható lesz
pixabay.com

A híres prágai csillagászati óra szeptember végétől ismét látható lesz

Prágai híres csillagászati óra

hirado.hu

2018.09.22. 11:37

A híres prágai csillagászati óra felújítása 2016 áprilisában kezdődött.

Hirdetés

A történelmi csillagászati órát díszítő apostolok és az állatok szeptember 28-án, Csehország védőszentjének, Szent Vencelnek a napján 18 órakor jelennek meg újra az Orloj ablakaiban a prágai óvárosi városháza külső falán.

Már csak az óra naptárának a lapját kell feltenni a szerkezetre, és az apostolok szobrait kell elhelyezni – mondta el Petr Skála óramester.

Története során először szedték darabjaira

A prágai városháza teljes felújítása 2016 áprilisában kezdődött, a híres csillagászati órát ezért  állították le januárban. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának alkotóelemeit a szakemberek először megjelölték, összeírták, majd szétszerelték. Az elmúlt kilenc hónap alatt az órát teljesen kitisztították, felújították és elvégezték rajta a szükséges alkatrészcseréket is.

Petr Skála óramester szerint az órát több száz éves története során most először szedték darabjaira, és újították fel teljes körűen.

Visszanyerte 19. századi alakját

A szakértői vélemények szerint az Orloj visszakapta a 19. század végi alakját: lecserélték többek között mindazokat az elemeket, amelyeket a második világháborút követő felújításkor szereltek az órába. A különböző acélhuzalokat például kenderből készült zsinórokra cserélték.

Turisták százezreit vonzza évente

Az óvárosi városháza tornyát legutóbb a nyolcvanas években újították fel. A tornyot, amely Prága egyik leglátogatottabb műemléke, évente mintegy 700 ezer ember keresi fel.

A prágai óvárosi városházát 1338-ban építették, több épületből áll. A neogótikus szárnyat a második világháborúban bombatalálat érte, ezért le kellett bontani. A városháza külső falán található Orloj első változata 1410-ben készült el, szerkezetét azóta többször is tökéletesítették, óramű háromnegyede ma is eredeti, csupán kisebb részét cserélték ki 150 évvel ezelőtt korszerűbb darabokra.

.