Hirdetés

A lakosság kevesebb mint fele vallja magát hívőnek Hollandiában

A lakosság kevesebb mint fele vallja magát hívőnek Hollandiában

MTI

2018.10.27. 08:27

A legkevésbé vallásosnak a 18-25 éves korosztály számít.

Hirdetés

A lakosság kevesebb mint fele vallja magát hívőnek Hollandiában, ez az arány most csökkent először 50 százalék alá - ismertette egy friss felmérés eredményét a helyi sajtó.

A holland statisztikai hivatal (CBS) jelentése szerint a hívők aránya tavaly 49,3 százalék volt az országban, szemben a 2012-es 54 százalékkal.
A lakosság mintegy 24 százaléka római katolikus, 15 százaléka protestáns, 5 százaléka muzulmán, további 6 százaléka pedig más vallás követője, például zsidó vagy buddhista.

Mint írták, a templomlátogatók aránya is tovább csökkent, az emberek nagyjából 75 százaléka arról számolt be, hogy soha nem jár templomba vagy pedig csak ritkán, a heti gyakorisággal járók aránya 10 százalék.
 

A szakértők szerint azonban a visszaesés üteme lassult, és az is jórészt a római katolikusok körében figyelhető meg, a protestáns egyházak követői és a muszlimok templom-, illetve mecsetlátogatási szokásai nem változtak. A muzulmánok 42 százaléka legalább havonta egyszer elmegy a mecsetbe.

A hívők aránya lényegesen magasabb az idősek között, a 75 év felettiek 71 százaléka vallásos, s körükben jóval gyakoribb a heti templomlátogatás is. A legkevésbé vallásosnak a 18-25 éves korosztály számít, körükben 33 százalék a hívők aránya.

A mindössze alapszintű iskolai végzettséggel rendelkezők 64 százaléka hisz Istenben, a diplomásoknál ez az arány 37 százalék - közölte a CBS.

.