Hirdetés

Először Abraham Lincoln elnök tett ilyet hálaadáskor
pixabay.com

Először Abraham Lincoln elnök tett ilyet hálaadáskor

MTI

2018.11.20. 21:17

Majd ezt a szokást idősebb George H. Bush elnök tette hivatalossá.

Hirdetés

Donald Trump amerikai elnök kedden a hálaadás ünnepe előtti hagyomány jegyében kegyelemben részesített két pulykát a Fehér Ház kertjében rendezett ceremónián. 

Elvileg csak a két pulyka egyike kapott volna kegyelmet, ám Donald Trump tavaly mindkét pulykát kegyelemben részesítette, és így tett az idén is. 

Az Egyesült Államokban régi hagyomány, hogy az amerikai elnökök a hálaadás ünnepe előtt a Fehér Házban rendezett ceremónia keretében megkegyelmeznek egy pulykának, azaz megmenekítik attól, hogy fő fogás legyen az ünnepi vacsoraasztalon.

Az áfonyaszósszal tálalt pulyka ugyanis ünnepi vacsora az amerikai családoknál. 

Először Abraham Lincoln elnök - fia kérésére - adott kegyelmet egy pulykának 1863-ban, és az 1870-es évek óta hagyomány, hogy az amerikai elnököknek farmerek pulykát ajándékoznak a hálaadás ünnepe előtt. 

1947-ben Harry Truman elnök részesített kegyelemben egy akkor még névtelen pulykát, majd 1989-ben idősebb George H. Bush elnök hivatalossá tette a szokást. 

Az idén kegyelemben részesült két madár június 28-án kelt ki a tojásból Dél-Dakota egyik farmján - közölte a Fehér Ház, amely ezúttal lehetőséget adott az amerikaiaknak arra is, hogy interneten szavazhassanak, melyik pulykának kegyelmezzenek meg.     

Voksolni hétfő délutánig lehetett, és akkor a szavazók 51 százaléka a Répa nevű pulyka  életben maradása mellett döntött. Trump azonban a Borsószem névre hallgató madarat is életben hagyta. A pulykákat szokás szerint a virginiai műegyetemen helyezik el. 

A Fehér Ház kertjében tartott ünnepségen a first lady mellett jelen volt Dél-Dakota kormányzója és több politikus is. Az ünnepség után Donald és Melania Trump Floridába utazott, a hálaadás ünnepét az elnöki család Trump Mar-a-Lago villájában tölti.

.