Hőhullám - A franciák 40 fokra is készülhetnek egyes helyeken

MTI

2019.06.30. 16:07

Eddig négyen haltak meg az extrém meleg miatt.

 A júniusban precedens nélküli hatnapos kánikula után Franciaország jelentős részén vasárnap csökkent a hőmérséklet az előző napokhoz képest, és valamelyest felfrissült a levegő, az ország délkeleti részén azonban továbbra is tombol a kánikula.

"A felfrissülés megkezdődött északon és az ország nyugati részének jelentős részén" - közölte vasárnap a francia meteorológiai szolgálat, jelezve, hogy a kánikula mostantól az ország keleti részére korlátozódik. 

A legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a Météo-France mindenhol feloldotta, s a második fokozatú, narancs színű riasztást az ország területének harmadán, a délkeleti országrész 32 megyéjében tartja vasárnap is érvényben. Ezeken a területeken a maximális hőmérséklet vasárnap 35 fok lesz. Elzászban 39 fokra számítanak, és Lyon környékén is 38 és 40 fok közé kúszhat fel a hőmérők higanyszála. 

Párizsban ugyanakkor már csak maximum 30 fokra kell számítani vasárnap délután, ellentétben a szombati 35 fokkal. A francia fővárosban vasárnap délelőtt ismét kellemes szél fújt, és délelőtt már csak 28 fokot mértek, míg hajnali 2 órakor még fullasztó 30 fok uralkodott a teljes párizsi agglomerációban. 

Hétfőn mindenhol folytatódik a maximális hőmérséklet csökkenése, de a Météo-France szerint keddig kell várni ahhoz, hogy az egész ország területén a kánikulai időszakhoz képest valamelyest csökkenjen a hőség. 

Az enyhülés ellenére a környezetvédelmi intézkedéseket nem oldották fel a nagyvárosokban, a kevésbé korszerű autók továbbra se közlekedhetnek, ugyanis a földközeli ózon koncentrációja továbbra is nagyon magas. Párizs mellett Lyonban, Strasbourgban és Marseille-ben is szigorúan büntetik a rendőrök a korlátozást megsértő autósokat. 

A Szahara felől érkezett hőhullám Franciaország egész területén éreztette hatását, erőssége és korai érkezése miatt példanélküli. Franciaországban először haladta meg a hőmérők higanyszála a 45 fokot: az új melegrekord 45,9 fok, amelyet pénteken mértek a dél-franciaországi  Gallargues-le-Montueux-ben. 

A meteorológusok szerint az éghajlatváltozás miatt a század közepéig évente kétszer-háromszor több hőséghullám lehet ezentúl, mint korábban. 

Franciaországban eddig négyen veszítették életüket a kánikula miatt, többségében idősebb emberek dehidratációs problémák miatt, de az elzászi Cernay településen egy 37 éves munkás egy felújításon lett rosszul, és meghalt. 

Kormányzati források szerint a kórházak sürgősségi osztályain nem voltak tömeges jelentkezések, és az átlagnál több halálos esetről sem érkezett hír. Ugyanakkor az egészségügyi hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a hőhullám miatti rosszullétek és kiszáradás következtében a halálesetek később történnek, így csak július végén lehet majd végleges mérleget készíteni.

.