Hirdetés

Az illetlen szokások visszaszorítására pénzbírságot vezettek be Csinanban is

2019.08.09. 21:03

Újabb kínai városban vezettek be intézkedéseket az "illetlen szokások" visszaszorítására

Hirdetés

A kelet-kínai Santung tartomány székhelye, Csinan is csatlakozott azoknak a kínai városnak a sorához, amelyek az "illetlen szokások" elleni harc jegyében nemrégiben tiltásokat vezetett be egyes, helytelennek ítélt viselkedési formák ellen - írta az ECNS kínai hírportál.

A forrásvizeiről ismert, 6 millió lakosú Csinan március óta egyebek mellett olyan szokásokat igyekszik felszámolni, mint az előretolakodás, meleg időben a felsőruházat feltűrése, a köpködés, a hangoskodás, a szemét kidobása a járművek ablakán, valamint a dohányzást tiltó táblák figyelmen kívül hagyása

A felsőruházat feltűrésén azt a szokást kell érteni, amikor férfiak az ingüket a hőségben egészen a hónaljukig tekerik fel, felfedve ezáltal a felsőtestük nagy részét. A Kínában elterjedtnek számító ruhaviseletet a köznyelvben "pekingi bikiniként" emlegetik.

A ECNS cikke szerint a tiltás betartását a szabályoknak a köztudatba ültetésén túl a nyilvános megszégyenítés eszközével is biztosítani kívánják, ennek részleteit azonban az írás nem közli. 

A Kína északkeleti részén fekvő Liaoning tartomány székhelyén, Senjangban is életbe léptettek korábban hasonló tiltásokat, például a felsőtest felfedésére, illetve a köztereken történő heverészésre vonatkozóan.

A Pekingtől keletre található, 15 milliós Tiencsinben pedig már pénzbírságot is bevezettek olyan esetekre, ha valaki a hatósági felszólítás ellenére sem hajlandó korrigálni az öltözékén - a kiszabható bírság 50 és 200 jüan (2000 és 8000 forint) között alakulhat.