46 ezer dolgozó sztrájkolt a General Motors amerikai üzemeiben

2019.09.16. 20:45

Éjféltől a GM 31 amerikai gyárában állt le a munka.

A General Motors (GM) amerikai üzemeiben mintegy 46 ezer dolgozó szüntette be hétfőn a munkát, miután a bértárgyalások megfeneklése miatt a szakszervezet általános sztrájkot hirdetett.

A sztrájkot az autóipari munkások szakszervezete hirdette meg.
Éjféltől a GM 31 amerikai gyárában állt le a munka - jelentette be hétfőn reggel Brian Rothenberg, az autóipari dolgozók szakszervezetének vezetője. A szakszervezeti  vezető megerősítette, hogy hétfőn reggeltől valamennyi üzemben hallgattak a dolgozók a sztrájkfelhívásra.

A szakszervezet július óta tárgyalt az új, négyéves munkaszerződésekről. Ezek magukban foglalták volna a béremelés mellett a munkahelyi biztonság erősítését, valamint négy üzem novemberre tervezett bezárásának ügyét.

A szakszervezeti vezetők azonban nem mondták fel véglegesen az egyeztetéseket a vállalatvezetőkkel. Hétfőn folytatódnak a tárgyalások.
A cég vezetői vasárnap szokatlan lépést tettek: nyilvánosságra hozták, hogy mit ajánlottak a szakszervezetnek. Ezeket a javaslatokat általában nem szokták nyilvánosságra hozni, amíg a vállalat és a szakszervezet között nem születik meg a megállapodásnak legalább a tervezete.         

A General Motors hétmilliárd dollár új befektetést, új munkahelyek létrehozását, magasabb béreket javasolt, továbbá megoldást a gyengélkedő michigani és ohiói autógyárak gondjának megoldására. A cégvezetés ragaszkodik az ohiói Lordstownban lévő üzem eladásához, mégpedig egy elektromos autókat gyártó startupnak, Detroitban pedig új akkumulátorüzemet hozna létre.

Az Egyesült Autóipari Szakszervezet (UAW) a General Motors, a Ford és a Fiat Chrysler mintegy 150 ezer munkását fogja össze. 2007 óta ez az első országos sztrájk, amelyet meghirdetett.

A The Wall Street Journal című amerikai lap hétfőn arról adott hírt, hogy a szövetségi igazságügyi minisztérium korrupció ügyében folytat vizsgálatot a szakszervezet felsővezetőinek körében. A lap emlékeztetett rá, hogy a szakszervezet egyik volt csúcsvezetője szeptember elején elismerte a bűnösségét csalásban és pénzmosásban. Szeptember eleje óta a nyomozók kiterjesztették a vizsgálatot több vezetőre is.

.