Hirdetés

Viharos időjárás - Több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban

2019.09.30. 11:07

Rendkívül erős, viharos szél okozta az áramkimaradást.

Több mint 20 ezer háztartás maradt áram nélkül hétfő reggel a rendkívül erős, viharos szél következtében Csehországban - közölte Sona Holingerová, a Cseh Energetikai Művek (CEZ) szóvivője a CTK hírügynökséggel.

A legtöbb problémát Közép-Csehországban és Nyugat-Csehországban tapasztalták. A viharos széllökések számos fát téptek ki, amelyek a villanyvezetékekre dőltek, aminek következtében azok sok helyen elszakadtak és megszűnt az áramszolgáltatás.

Prágában és környékén több mint kéttucatnyi helyen rongálódott meg a magasfeszültségű áramvezeték, és több mint tízezer háztartásban nincs villany.

Nyugat-Csehországban az áram nélkül maradt háztartások száma mintegy hétezer - közölte a szóvivő.

A másik nagy cseh áramszolgáltató, az E.ON csak néhány vezetékszakadást jelzett, jórészt Dél-Csehországban és Dél-Morvaországban.

Holingerová szerint a viharos szél jelenleg Morvaországban tombol, és valószínű, hogy a délelőtt folyamán a problémák száma még növekedni fog. A meteorológusok jelentése szerint a széllökések az esti órákban csitulnak el.

A legerősebb, 157 km/órás szelet a cseh-lengyel határon fekvő Óriás-hegységben (Krkonose) mérték. Prágában és környékén a szélsebesség 80-90 kilométer volt óránként.

 A Cseh Vasutak közölte, hogy a megrongálódott vezetékek miatt mintegy kéttucatnyi regionális vonalon szünetel a forgalom.

.