Szigorítás jöhet az Airbnb-nél

2019.10.24. 09:07

Airbnb - Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

Állásfoglalást nyújtott be a Régiók Európai Bizottságához az osztrák főváros kezdeményezésére több európai nagyváros, ebben a digitális gazdaság átfogó jogi szabályozását és a szabályok betartatását lehetővé tevő, egyértelmű, végrehajtható rendelkezéseket követelnek - tájékoztatta Bécs Külképviseleti Iroda az MTI-t.

A közlemény szerint a kedvelt turisztikai célpontok a szabályoknak ellenszegülő szállásközvetítő oldalak miatt nemcsak adóbevételektől esnek el, de ezek idővel a helyi lakáspiacokat is átrendezik. A városok frekventált részeiről kiszorulnak a helyi lakosok, mert ezeket a lakásokat inkább turistáknak adják ki. Párizs központjában például a lakások több mint negyedében már nem helyiek laknak.

Mivel az Európai Unió e-kereskedelemre vonatkozó irányelve még az Airbnb és társai megjelenése előtti időkből származik, az Európai Bizottság leendő elnöke, Ursula von der Leyen bejelentette, hogy még 2020-ban kidolgozzák megújításának tervezetét. Ebbe szeretnének nagyobb beleszólást Bécs és szövetségesei, közöttük Amszterdam, Párizs, Barcelona, Berlin, Bordeaux, Velence és Krakkó - közölte Bécs Külképviseleti Irodája.

Az általuk benyújtott állásfoglalás négy fő területet jelöl meg: az adatszolgáltatást, a jogbiztonságot, a felelősségvállalást és a lakhatást.

A hatékony végrehajtáshoz, például az adók behajtásához a városoknak hozzá kell férniük a platformok adatbázisához. Mivel az online szállásközvetítők egyéb szolgáltatásokat is kínálnak, felelősséggel tartoznak az oldalaikon megjelenő tartalmakért.

A lakhatás terén az európai keretjognak egyértelmű szabályozással kell biztosítania az együttélést és a megfizethető lakhatást a helyieknek a városok frekventált részein. Annak érdekében pedig, hogy az egyes országok különösebb extra ráfordítás és erőfeszítés nélkül betartathassák a szabályaikat, egyértelműen tisztázni kell az egyes hatóságok jogait a székhely szerinti országokban - írják.

A közlemény idézi Peter Hanke városi tanácsnokot, aki kifejtette: Bécs alapvetően nincs ellene a különböző internetes platformokon alapuló üzleti modelleknek, de korrekt keretfeltételek hiányában ezek hamarosan a helyi cégek, a munkavállalók és helyi lakosok ellenállásába ütközhetnek. Az osztrák főváros támogatja a digitális alkalmazásokat, ahol annak van értelme és az emberek hasznára válnak, de az adóelkerülést, a helyi szabályok tudatos megkerülését nem fogadja el, az nem innováció - hangsúlyozta a tanácsnok a közlemény szerint.

.