Embert ölt egy medve

2019.10.14. 23:37

Embert ölt a medve Maros megyében.

Medvetámadás áldozatául esett egy horgász a Maros megyei Vámosudvarhelyen - közölte hétfőn a Székelyhon.ro portál.

A szombat este történt tragédiáról Bartos Csaba, Vámosudvarhely községközpontjának, Kóródszentmártonnak az alpolgármestere nyilatkozott a portálnak. Elmondta: vélhetően a környéken többször látott egyik kétbocsos anyamedve támadt a horgászra, aki a település szélétől mintegy hatszáz méterre horgászott a Kis-Küküllőben. Bartos Csaba hozzátette: október elején riasztották már egyszer a csendőrséget, amikor a faluba is bemerészkedett a medve. A vadállatot szinte napi rendszerességgel látják a környező dombokon legeltető pásztorok, akik villanypásztorral és nagy testű kutyákkal óvják a kecskéiket.

A kóródszentmártoni polgármesteri hivatal vasárnap és hétfőn is figyelmeztette a környező falvak lakóit a medveveszélyre, és arra kérte az embereket, hogy semmiképp se menjenek egyedül a határba.
 

A hétvégi medvetámadás 61 éves áldozata a közeli Nyárádmagyarós jegyzője volt, aki évek óta járt hétvégenként ugyanarra a helyre horgászni. A Zi-de-zi.ro Maros megyei hírportál szerint a nagyvad teljesen összemarcangolta az áldozat arcát, és letépte az egyik karját. A hatóságokat az áldozat családja riasztotta, miután azt tapasztalták, hogy a férfi nem válaszol a telefonhívásaikra.

Romániában túlszaporodott a medveállomány azt követően, hogy 2016-ban a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a környezetvédelmi minisztérium évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt. A környezetvédelmi tárca megrendelésére 2019 tavaszán készített állománybecslés szerint az országban 6450 és 7200 közötti a vadon élő medvék száma.

A medvepopuláció megőrzésére vonatkozó, tavaly kibocsátott akcióterv szerint a nagyragadozók 69 ezer négyzetkilométeres romániai élőhelyén ökológiai, társadalmi és gazdasági szempontból az optimális egyedszám 4000 lenne.

.