Hatalmasat zuhant a kínai ipari vállalatok nyeresége októberben

2019.11.27. 13:37

Nyolc hónapja a legnagyobb mértékben zuhant a kínai ipari vállalatok nyeresége októberben

A kínai ipari vállalatok nyeresége nyolc hónapja a legnagyobb mértékben zuhant októberben a változatlanul nyomott termelői árak, valamint az elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború következtében.

A kínai statisztikai hivatal szerdán közölt adatai szerint az ipari vállalatok nyeresége éves összevetésben 9,9 százalékkal 427,56 milliárd jüanra (60,7 milliárd dollár) esett vissza a múlt hónapban, szeptemberhez képest pedig 5,3 százalékot zsugorodott.

Az adatok immár három hónapja tartó visszaesést jeleznek, ráadásul az év első két hónapja óta idén októberben történt a legnagyobb mértékű zsugorodás.
A január-októberi időszakot tekintve a tavalyi év azonos időszakához képest az ipari vállalatok nyeresége 2,8 százalékkal 5,02 ezer milliárd jüanra csökkent, míg a január-szeptemberi időszakban éves összevetésben még csupán 2,1 százalékos zsugorodást mértek.

A vállalati nyereségesség kulcsfontosságú mutatójának számító termelői árindex októberben három éves mélypontra esett vissza éves összevetésben.

A statisztikai hivatal két héttel ezelőtt közölt adatai szerint októberben a kínai ipari termelés növekedése is jelentősen elmaradt a várakozásoktól, éves összehasonlításban ugyanis csupán 4,7 százalékos bővülést mértek, szemben a szeptemberi 5,8 százalékkal.

A kínai ipar teljesítményére jelentősen rányomja a bélyegét az egyre elhúzódó amerikai-kínai kereskedelmi háború, amelynek hatására visszaestek Kína exportmegrendelései. A konfliktus lezárására a felek jelenleg egy részmegállapodás kidolgozásáról egyeztetnek. Mivel azonban az esetleges részmegállapodás aláírásának dátumát továbbra is bizonytalanság övezi, egyelőre nem tudni, hogy azzal elodázható lenne-e a december 15-ére kitűzött, további kínai árukat sújtó újabb amerikai pótvámok hatályba lépése. Donald Trump amerikai elnök kedden Washingtonban úgy nyilatkozott, hogy a két fél közel jár a megállapodás első szakaszának megkötéséhez.

A szerdai, kedvezőtlen adatok hírére a kínai tőzsdeindexek is érzékenyen reagáltak. A vezető sanghaji tőzsdeindex, a Shanghai Composite záráskor 0,1 százalékos veszteséget könyvelt el, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,3 százalékkal esett vissza szerdán.

.