Hirdetés

Robotméh segít programozni tanulni a bécsi kisiskolásoknak
a Bee-Bot © PID / Votava

Robotméh segít programozni tanulni a bécsi kisiskolásoknak

Eurocomm

2019.11.15. 07:33

Bee-Bot a neve annak a programozható robotméhnek, amellyel a számítógépes gondolkodásra tanítják a bécsi óvodásokat és kisiskolásokat.

Hirdetés

A kis méhvel egy hónapig színesíthetik a foglalkozásokat a pedagógusok, akiket tippekkel és gyakorlati felhasználási ötletekkel is segítenek.

Mivel digitális társadalmunkban a számítógépes gondolkodás éppen olyan alapkompetencia, mint az írás, olvasás vagy számolás, a Wiener Bildungsserver egyesület és a Bécsi Könyvtárak Könyvtárpedagógiai Centruma digitális tananyagcsomagot fejlesztett ki, amely segítségével a bécsi kisdiákok játékosan tehetik meg első lépéseiket a digitális világban.

A csomag fő eleme egy programozható robotméh, két pálya, amelyek közül az egyiken Bécs nevezetességei láthatók, számtalan kártya különböző képekkel és két kis könyvecske, amely a pedagógusoknak ad tippeket és ötleteket arra, hogy miként vethetik be a Bee-Bot-ot a tanórák során. A robotméhet a hátán lévő nyilak segítségével lehet programozni, és például 40 különböző útvonalat lehet előre megadni, hogy miként juthat el egyik bécsi nevezetességtől a másikig. Mivel a robotméh előre és hátra tud csak haladni, illetve megfordulni tud, a mozgássorozatok előzetes megtervezése során a gyerekek nemcsak a programozás alapjaival ismerkednek meg, de a térbeli és elemző gondolkodást valamint a problémamegoldást is gyakorolják.

A Bee-Bot-ot a pedagógusok maximum egy hónapra kölcsönözhetik ki – természetesen ingyen – a Könyvtárpedagógiai Centrumtól, jelenleg 25 ilyen digitális tananyagcsomag áll rendelkezésükre. Amennyiben pozitív fogadtatásra talál, a digitális tananyagcsomagot a gazdasággal és az iparral együttműködve tovább bővítik és a tanárok megfelelő felkészítése után minden oktatási intézményben bevezetik. 

 

Fotó: A programozható robotméh, a Bee-Bot © PID / Votava

.