Újabb bejelentést tett Harry herceg és Meghan hercegnő

2020.01.18. 22:37

A Buckingham-palota szombati közleménye szerint Harry és Meghan a továbbiakban nem képviselheti hivatalosan a királynőt. A kommüniké hangsúlyozza ugyanakkor: mindketten egyértelművé tették, hogy jövőbeni cselekedeteikkel is maradéktalanul érvényesítik az uralkodó által vallott értékeket.

A palota közölte, hogy a házaspár biztonsági őrizetének részleteit nem hozza nyilvánosságra. A kommüniké megfogalmazása szerint "vannak jól bejáratott, független eljárások annak megállapítására, hogy szükség van-e közpénzből finanszírozott biztonsági őrizetre".

Harry őrizetét jelenleg a Scotland Yard terrorelhárító ügyosztályának különleges védelmi osztaga látja el, és ennek költségei becslések szerint évente 600 ezer és egymillió font között mozognak.

Harry herceg kétszer is frontszolgálatot teljesített Afganisztánban, és bár katonai pályafutását 2015-ben befejezte, a brit hatóságok szerint különösen az afganisztáni bevetések nyomán továbbra is fennáll az a veszély, hogy terroristák célkeresztjébe kerülhet.

A Buckingham-palota szombati közleményéhez II. Erzsébet királynő személyes üzenetet is fűzött. Ebben az uralkodó konstruktívnak nevezte az unokája helyzetére kidolgozott megoldást és - a házaspárt, valamint gyermeküket keresztnevükön, titulusok nélkül említve - leszögezi: Harry, Meghan és Archie mindig is az ő családjának szeretett tagja marad.

A királynő hangsúlyozza: elismeri azokat a nehézségeket, amelyeket a házaspárnak az esküvő óta eltelt két évben a rájuk irányuló intenzív figyelem okozott, és támogatja azt a kívánságukat, hogy a jövőben függetlenebb életet élhessenek.

"Egész családom kívánsága az, hogy a mai megállapodás nyomán hozzákezdhessenek boldog, békés új életük kialakításához"

- fogalmaz személyes szombati nyilatkozatában a brit uralkodó.

A királynő Harry és felesége múlt szerdai bejelentése nyomán e hét elejére családi "csúcstalálkozót" hívott össze téli rezidenciájára, a kelet-angliai Sandringham kastélyába, és már az e megbeszélésről kiadott nyilatkozatában is leszögezte: ő és családja teljes mértékben támogatja Harry és Meghan szándékát arra, hogy fiatal családként új életet teremtsenek maguknak.

.