Tömeges gázolás történt Németországban - A rendőrség szerint szándékos volt

MTI

2020.02.24. 22:07

A gázolás áldozatai közül néhányan életveszélyben vannak.

Szándékos volt a németországi Volkmarsenben hétfőn egy farsangi felvonuláson történt tömeges gázolás - közölte egy rendőrségi szóvivő a helyszínen.

Tájékoztatása szerint a gázolásnak több tucat, rendőrségi források szerint harminc sebesültje van, köztük gyermekek. Legkevesebb heten súlyos állapotban vannak, közülük néhányan életveszélyben. Halálos áldozata nincs a történteknek.

A gázoló egy 29 éves férfi, környékbeli, német állampolgár, a helyszínen elfogták.
Szándékosan hajtott a tömegbe. Pontos indítéka még nem ismert. Egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy tette merénylet, vagyis politikai vagy vallási indíttatású bűncselekmény.

A Hessen tartományi közszolgálati médiatársaság (Hessischer Rundfunk - HR) jelentése szerint a rendőrségi szóvivő helyszíni nyilatkozatával nagyjából egy időben a tartományi belügyminisztérium közölte: még nem lehet kizárni, hogy merénylet történt. A gázoló nagy sebességgel hajtott a tömegbe. Egyelőre nincs kihallgatható állapotban. A nyomozás vezetését a frankfurti központú tartományi főügyészség átvette a helyi szervektől - közölte a minisztérium.

A férfi egy ezüst színű kombi Mercedes autóval hajtott a Volkmarsenben összegyűlt emberek közé, akik a farsangi időszak legfontosabb napjaként számon tartott húshagyó kedd előtti hétfő (Rosenmontag) alkalmából tartott felvonulást nézték a település központjában. Szemtanúk beszámolói alapján nagyjából 30 métert tett meg az emberek között, és még gázt is adott, amikor közéjük hajtott.

A rendőrség és a mentők nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

A Bild című lapnak egy szemtanú elmondta, hogy a gázolás után többen megpróbáltak rátámadni a sofőrre, a rendőröknek kellett megvédeniük a feldühödött emberek haragjától.

A Frankfurter Rundschau című lap szintén szemtanúk beszámolóira támaszkodva azt írta, hogy az autós a rendezvény miatti lezárásokat megkerülve, és teljes gázzal hajtott a felvonulás nézői közé. Úgy tűnt, mintha gyermekeket szemelt volna ki áldozatnak.

A volkmarseni eset nyomán elővigyázatosságból valamennyi Hessen tartományi farsangi felvonulást megszakították.

Volkmarsen Németország nyugati részén fekszik, Kassel és Göttingen térségében. A kisvárosban nagyjából hétezren laknak. A hétfői felvonulásra 1500 embert vártak a szervezők.

.