Az idei volt a legcsapadékosabb február az Egyesült Királyságban

MTI

2020.03.03. 16:05

A Ciara, a Dennis és a Jorge nevű viharok óriási mennyiségű csapadékkal árasztották el a Brit-szigeteket.

Az idei volt a legcsapadékosabb február az Egyesült Királyságban a rendszeres időjárási mérések 1862-es kezdete óta - idézte kedden a BBC hírportálja a brit meteorológiai szolgálat (Met Office) jelentését.

Idén átlagosan 209,1 milliméter eső esett a múlt hónapban, ami 237 százalékkal van az 1981 és 2010 közötti februári átlag fölött.

A hónap folyamán a Ciara, a Dennis és a Jorge nevű viharok óriási mennyiségű csapadékkal árasztották el a Brit-szigeteket.

A Dennis hozta az Egyesült Királyság második legmagasabb napi csapadékmennyiségét 1891 óta.

"Kivételesen ritka, hogy ugyanabban a naptári hónapban három extrém, kiterjedt esőzés is bekövetkezzen. A Met Office kutatása újabb bizonyítékkal szolgált arra, hogy a szélsőséges csapadékmennyiség jelentős kockázati tényező az országban, és hogy a klímaváltozás fokozta az extrém esőzések valószínűségét" - mondta Mark McCarthy, az országos klímakutatási információs központ vezetője.

A három nagy februári vihar következménye volt, hogy sok folyó nem tudott megküzdeni a lezúduló vízmennyiséggel, Yorkshire-ben, Walesben és Nyugat-Közép-Angliában otthonok ezreit öntötte el az ár.

Egy friss kutatás eközben azt vizsgálta, mit gondolnak a klímaváltozásról a britek. A Cardiffi Egyetem kockázatkutatási csoportja 1401 válaszadó reprezentatív mintája alapján azt állapította meg, hogy a klímaváltozás hatásai egyre erősebb aggodalmat keltenek a lakosságban.

A megkérdezettek 23 százaléka mondta, hogy a klímaváltozás az Egyesült Királyság előtt álló legsúlyosabb probléma, a Brexit, vagyis az ország kiválása az Európai Unióból csak utána következik 25 százalékkal.
    A válaszadók 40 százaléka - a 2016-ban mért arány kétszerese - "nagyon vagy rendkívüli módon aggódik" a klímaváltozás miatt.

Azt is megállapították, hogy a klímaszkeptikusok kevesen vannak. A válaszadók 64 százaléka érzi úgy, hogy Nagy-Britannia már tapasztalja az éghajlatváltozás hatásait, 2010-ben arányuk még csak 41 százalék volt.

Noha a felmérés 2019 októberében, vagyis az új koronavírus világméretű terjedésének kezdete előtt készült, a klímaváltozás miatti aggodalom állandósulni kezdett az emberek gondolkodásában, paradigmaváltás megy végbe, mely a környezet iránti nagyobb figyelem felé mutat - mondta a kutatás egyik vezetője, Nick Pidgeon.

.