Nyitnak a boltok Angliában

MTI

2020.06.15. 13:40

Komoly ellenőrzések mellet nyitnak a britek.

Három hónapi zárlat után kinyitottak hétfőn a nem alapvető közszükségleti cikkeket árusító boltok Angliában, de a hatóságok ellenőrizni fogják, hogy az üzletek betartják-e a koronavírus-járvány terjedését gátló biztonsági előírásokat.

Boris Johnson brit miniszterelnök már május végén bejelentette, hogy teljesült az a feltételrendszer, amelytől a kormány a járvány megfékezést célzó, március 23-án elrendelt korlátozások fokozatos enyhítését függővé teszi.

E feltételrendszer sarkalatos elemei közé tartozik a halálozások és az új fertőzések számának folyamatos csökkenése, valamint az, hogy a koronavírus okozta Covid-19 betegség miatt kórházi kezelésre szorulók száma ne haladja meg az állami egészségügyi szolgálat (NHS) kapacitásait.

A feltételrendszer teljesülésének deklarálása nyomán, e hónap elején kinyithattak a szabadtéri piacok és azok az autókereskedések, amelyeknek van megfelelő méretű szabadtéri bemutatóterük. Emellett részlegesen megindulhatott a tanítás is az általános iskolákban, hétfőn pedig az összes olyan angliai üzlet is kinyithatott, amely nem alapvető közszükségleti cikkeket árusít.

Észak-Írországban már pénteken el lehet kezdeni az árusítást a nem élelmiszereket és gyógyszereket forgalmazó boltokban. Skóciában és Walesben a helyi kormányok egyelőre nem határozták meg az alapvető szükségleti termékeken kívüli cikkeket árusító boltok kinyitásának időpontját.

A boltoknak Angliában is végre kellett hajtaniuk a járvány terjedését akadályozó, kormányrendeletben rögzített átalakításokat, és erről bizonylatot kellett elhelyezniük kirakataikban.

Alok Sharma, az üzleti ügyek minisztere minapi sajtótájékoztatóján közölte, hogy azoknak a boltoknak, amelyek ezt elmulasztják, hatósági fellépéssel kell számolniuk.

Az üzletekben mindenekelőtt azt kell biztosítani, hogy a betérő vásárlók között tartani lehessen az előírt két méter távolságot. Emellett a pénztáraknál és az eladópultoknál a személyzetet plexivel kell elválasztani a vásárlótértől.

A ruházati boltokban a felpróbált, de meg nem vásárolt ruhákat 72 órán át raktárban kell tárolni az újbóli kihelyezés előtt, a felpróbált cipőket pedig fertőtlenítőszerrel kell befújni.

Az éttermek, a bárok, a kávézók, a pubok, a mozik, a színházak és a fodrászatok - amelyek szintén március vége óta zárva vannak - a kormány továbbra is érvényben lévő menetrendje alapján legkorábban július 4-én nyithatnak ki.

A hétfői nyitás után sok áruház előtt hosszú sorok alakultak ki Angliában.

Felmérések szerint ugyanakkor a fogyasztók egyelőre meglehetősen óvatosak.

Az EY globális pénzügyi-üzleti tanácsadó cég 1017 fős brit fogyasztói mintán elvégzett vizsgálatában a résztvevők 80 százaléka azt mondta, hogy nem szívesen próbálna fel új ruhát az üzletek próbafülkéiben, 64 százalék pedig úgy nyilatkozott, hogy a korábban megszokottnál ritkábban fog vásárolni, és inkább egyszerre vesz nagyobb mennyiségű árut.

A válaszadók 67 százaléka azt mondta, hogy hónapokig, sőt évekig is eltarthat, mire ismét rászánja magát az éttermek felkeresésére. A mozik és a pubok esetében 80, illetve 73 százalék nyilatkozott ugyanígy.

.