Kiakadtak a kínaiak, mert Japán országnak nevezte Tajvant

MTI

2021.06.29. 14:07

Kína ugyanis saját területének tekint a Tajvant.

Helyesbítésre szólította fel Japánt a kínai külügyminisztérium kedden, miután egy vezető japán tisztségviselő országnak nevezte a Kína által saját területének tekintett Tajvant.

Nakajama Jaszuhide japán védelmi miniszterhelyettes a washingtoni székhelyű Hudson Intézet nevű agytröszt hétfői, online rendezvényén úgy fogalmazott: "meg kell védenünk Tajvant demokratikus országként".

Vang Ven-pin, a kínai külügyminisztérium szóvivője keddi sajtótájékoztatóján hibásnak nevezte a japán politikus kijelentését, amelyet egyúttal a kínai-japán kapcsolatok alapjait képező négy dokumentum alapelveinek súlyos megsértéseként értelmezett. "Kína követeli Japántól, hogy tisztázza a helyzetet annak biztosítására, hogy ilyesmi többet ne fordulhasson elő" - húzta alá. A szóvivő továbbá rámutatott: Japán több alkalommal ígéretet tett arra, hogy Tajvant nem tekinti országnak.

Június 9-én Josihide Szuga japán miniszterelnök egy parlamenti vitában szintén országként utalt Tajvanra. Kató Kacunobu japán kormányszóvivő két nappal később a részben állami kézben lévő kínai televíziónak, a Phoenix tévének elmondta: Tokió kapcsolatai Tajvannal gyakorlati jellegűek és nem kormányközöttiek. Hozzátette: a japán kormány Kínát ismeri el a sziget egyetlen legitim kormányzataként.

Az utóbbi időben Kína nemtetszését váltotta ki az is, hogy Japán Covid-19 elleni oltóanyagokat adományozott Tajvannak, miután a szigeten az eddigi legsúlyosabb járványhullám bontakozott ki. Peking szerint a lépés valódi célja politikai jellegű volt.

Vang Ven-pin külügyi szóvivő május végén, még az adomány tervéről szóló híradásokra reagálva úgy fogalmazott: a vakcinákkal történő segítségnyújtásnak azt a célt kellene szolgálnia, hogy életeket mentsen meg, nem szabadna "önző politikai haszon" megszerzésének eszközeként használni. Caj Jing-ven tajvani elnök május végén azzal vádolta meg Pekinget, hogy megakadályozta egy nagy mennyiségű Pfizer-BioNTech oltóanyagszállítmány Tajvanra jutását. A kínai vezetés cáfolta a vádat, és azt állítja, hogy Tajpej nem hajlandó elfogadni a Kína által felajánlott vakcinaadományt.

Peking és Tajpej között a viszony több éves közeledés után ismét fagyossá vált azt követően, hogy a Caj Jing-ven vezette tajpeji kormányzat elutasította azt az 1992-ben elfogadott, az egy Kína elvét magában foglaló egyezményt, amelyet Peking a tárgyalások alapfeltételeként kezel. A kínai kormányzat azóta diplomáciai eszközökkel igyekszik korlátozni Tajvan mozgásterét a nemzetközi színtéren, gazdasági nyomást gyakorol Tajvanra, és rendszeres hadgyakorlatokat tart a sziget közvetlen közelében.

.