Egyre több gonddal küzd a brit gazdaság

MTI

2021.10.01. 13:49

Brexit, alapanyag- és munkaerőhiány. Mostanában kissé rájuk jár a rúd.

Héthavi mélypontra csökkentek a brit feldolgozószektor aktivitásának pénteken ismertetett szeptemberi mérőszámai, mindenekelőtt a beszállítói hálózatban halmozódó késedelmek, a rendelésállomány növekedésének lassulása, valamint az alapanyag- és munkaerőhiány miatt.

Az IHS Markit pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) közös felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) szeptemberben 57,1 volt az egy hónappal korábban mért 60,3 után.

Az 50 feletti BMI-mérőszámok a vizsgált szektorok aktivitásának élénkülését jelzik, vagyis a brit feldolgozószektor szeptemberi indexe változatlanul a gyáripari tevékenység lendületes bővülésére vall.

Az IHS Markit közgazdászai a felmérés pénteki ismertetéséhez fűzött elemzésükben hangsúlyozzák ugyanakkor, hogy a brit gyáripar BMI-mutatója - jóllehet 16 hónapja a bővülést jelző tartományban jár - immár négy hónapja folyamatosan csökken, és a múlt havi index február óta a legalacsonyabb.

Az átfogó szeptemberi aktivitási indexen belül a feldolgozószektor új megrendeléseinek részindexe az augusztusi 57,5-ről 53,5-re esett vissza, ezen belül az új exportmegrendelések értékének részmutatója valamivel a növekedés és csökkenés határát jelző 50-es szint alá süllyedt.

Az egyik legnagyobb londoni makrogazdasági elemzőház, a Pantheon Macroeconomics a friss BMI-felméréshez fűzött gyorselemzésében kiemeli: az új exportrendelések mutatója a legalacsonyabb azóta, hogy Nagy-Britannia kilépett az Európai Unióból. A ház szerint ez azt jelzi, hogy a brit feldolgozóipar exportszektora folyamatosan veszít az EU-n belüli piaci részesedéséből.

A Bank of England kormányzója a minap arra hívta fel a figyelmet, hogy a legutóbbi adatok alapján a brit gazdaság egészének kilábalási üteme is lassulni látszik.

Andrew Bailey a professzionális közgazdászok szervezetének e héten rendezett éves londoni fórumán felszólalva elmondta, hogy a kereslet a vártnál kisebb mértékben terelődött át az árukról a szolgáltatásokra a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak múltával.

A szolgáltatási szektor állítja elő a brit hazai össztermék hozzávetőleg 80 százalékát.

A brit gazdaság növekedésének jelentős lassulását a legutóbbi adatok is jelzik.

A brit statisztikai hivatal (ONS) számításai szerint júliusban mindössze 0,1 százalékkal emelkedett havi összevetésben a brit GDP-érték a júniusban mért 1 százalékos havi növekedés után.

Friss kimutatásában az ONS közölte azt is, hogy a brit hazai össztermék értéke jelenleg 3,3 százalékkal marad el a 2019 negyedik negyedévében - a koronavírus-járvány elhatalmasodása előtti utolsó teljes negyedévben - mért szinttől.

A brit gazdaság teljesítménye 2020-ban 9,7 százalékkal - a modern brit gazdaságtörténetben példátlan mértékben - zuhant.

A tavalyi visszaesés azt jelentette, hogy a brit hazai össztermék értéke a 2013-as szintre zuhant vissza, vagyis a koronavírus-járvány sokkja hétévi növekedést emésztett fel.

.