A spanyolok egyszerűsítenék a külföldi munkavállalók alkalmazását

MTI

2022.06.03. 22:08

Kibővítenék a külföldről történő ideiglenes munkaerő-toborzás és -szerződtetés lehetőségeit.

A külföldi munkavállalók alkalmazásának könnyítését tervezi a spanyol kormány a hiányszakmák betöltésére - írta az El País című napilap pénteki számában.

Az újság információi szerint ennek érdekében például kibővítenék a külföldről történő ideiglenes munkaerő-toborzás és -szerződtetés lehetőségeit. Jelenleg a mezőgazdasági idénymunkásoknál van gyakorlata a kampányszerű foglalkoztatásnak, de akár olyan szakmákban is bevezetnék, mint az építőipar vagy a közlekedés és a szállítás.

Továbbá lehetővé tennék a külföldi diákok számára a tanulás melletti munkavállalást, így tanulmányaik befejezése után egyszerűbbé válhatna az országban maradásuk.

Az El País birtokába került tervezet harmadik eleme az országban illegálisan tartózkodók helyzetét rendezné, ha olyan ágazatban van képesítésük, amelyben munkaerőre van szükség.

A migrációért felelős államtitkárság a sajtó érdeklődésére megerősítette, hogy dolgoznak a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának rugalmasabbá tételén, mivel a jelenlegi szabályozás nem eléggé "agilis", "nagyon bonyolult és bürokratikus". Azonban nem részletezte a módosítás tartalmát, arra hivatkozva, hogy az egyelőre még "nagyon kezdeti fázisban van".

Spanyolországban egyszerre van jelen nagy arányú munkanélküliség és munkaerőhiány. A spanyol statisztikai hivatal (INE) adatai szerint a munkaügyi központok jelenleg 2,9 millió munkanélkülit tartanak nyilván, ugyanakkor 2021 végén hivatalosan 109 ezer álláshely volt betöltetlen. Túlnyomó többségük a szolgáltatói szektorban, de hiányzik a munkaerő egyebek mellett a közigazgatásban, az egészségügyi és szociális ágazatban, valamint a kereskedelemben is.

.