Újabb bonyolult hídszerkezet készült el Horvátországban

MTI

2023.03.09. 16:01

A Cetina híd hossza 224,45 méter.

Újabb bonyolult hídszerkezet készült el Horvátországban, amelynek hossza 224,45 méter, és a dél-dalmáciai Omist elkerülő építési projekt része - írta az Index.hr internetes hírportál csütörtökön.

A szerkezet átível a Cetina folyó felett, és mindkét oldalán alagútban végződik, így hosszabb, mint szabad szemmel látható.

A portál rámutatott: a Cetina névre keresztelt híd két irányból épült, és mindvégig úgy tűnt, hogy a kivitelezők nem voltak elég precízek, mert a két alagútból kibúvó végek nem voltak egy magasságban, és ezért nem lesznek összeköthetők középen. Valójában azonban speciális mérnöki technikával épült, és a híd keresztmetszetének változtatható magassága révén a szerkezet megépítése közben függőlegesen is elmozdult minden tolás alkalmával.

A beruházás értéke 23,16 millió euró (8,6 milliárd forint), célja pedig, hogy csökkentse a forgalmat és a torlódást Omis belvárosában.

A híd átadási ünnepségén Andrej Plenkovic horvát kormányfő is részt vett, de nem közölte, várhatóan mikorra készül el a Solintól Omisig tartó teljes elkerülő út.

Mint mondta, az a közbeszerzési eljárások lefolytatásának gyorsaságától függ. Ugyanakkor hozzátette, hogy a Makarskától Omisig tartó útszakasz őszig megépül.

Úgy vélte: Omis a Cetina híd megépítésével jelentős "többletértékre tett szert".

.