A holland kormány megtiltja a munkahelyi telefonjain az AliExpress és a WeChat használatát

MTI

2023.07.14. 15:56

A kormány összesen tíz alkalmazást blokkolt, négyet Kínából, a többit pedig Oroszországból, Iránból és Észak-Koreából

Megtiltja a holland ügyvivő kormány több alkalmazás, köztük az AliExpress kereskedelmi és a WeChat csevegő applikáció telepítését és használatát a kormányzati dolgozók hivatalos telefonjain - idézte a NOS napilap pénteken a kormányt.

A kormány összesen tíz alkalmazást blokkolt, négyet Kínából, a többit pedig Oroszországból, Iránból és Észak-Koreából - közölte a napilap.

A betiltott alkalmazások mind olyan országokból származnak, amelyekről az holland hírszerző szolgálat (AIVD) úgy véli, hogy kémktevékenységet folytatnak. Az AIVD és a kormány aggódik, hogy külföldi kormányok az alkalmazások segítségével hozzáférhetnek az ügyfelek adataihoz, és azokat kémkedésre használhatják fel. A kontaktlisták, a helymeghatározási adatok, a fényképek és a dokumentumok érdekelhetik a külföldi hírszerző szolgálatokat. A TikTok videómegosztó alkalmazás használatának tilalmát a kormány már márciusban bejelentette.

Nem tudni, hogy hány kormánytisztviselőnek voltak telepítve ezek az alkalmazások a munkahelyi telefonjára, de a a kormány megbízta az informatikai részleg dolgozóit, hogy tegyenek lépéseket az applikációk blokkolása érdekében.

A TikTok rendkívül népszerű Hollandiában, különösen a fiatalok körében. Az Alibaba konglomerátum kínai piacterét, az AliExpresst is sokan használják Hollandiában.

.