Az Európai Bizottság madridi irodája előtt tiltakoznak a spanyol gazdák

MTI

2024.02.26. 22:12

Az Európai Bizottság madridi irodája elé vonultak hétfőn a spanyol gazdák, 180 fokos fordulatot követelve a közösségi agrárpolitikában.

A három legnagyobb spanyol agrárszakszervezet az Asaja, a COAG és az UPA által meghirdetett megmozduláson a szervezők szerint mintegy 20 ezren gyűltek össze a fővárosban. A hivatalos becslések ötezerre teszik a résztvevők számát.

"A vidék támogatást, tiszteletet és elismerést követel!" jelmondattal beharangozott eseményre 100 traktor kapott behajtási engedélyt Madridba, a termelők és állattenyésztők különbuszokkal érkeztek az ország különböző részeiből.

A tüntetők az agrárminisztérium épületéttől dudálva, dobolva, követeléseiket hangosbemondón ismertetve haladtak a belvárost átszelő sugárúton a mintegy három és fél kilométerre található uniós képviselethez. Rendőrök biztosították az útvonalat, amelynek környékén a forgalmat lezárták és elterelték.

A közös agrárpolitika "tönkreteszi" a szektort, mert "kevesebb pénzzel, több papírmunkával, több kötelezettséggel és több tiltással" jár - hangsúlyozta Pedro Barato, az Asaja érdekképviselet elnöke a sajtónak nyilatkozva.

Miguel Padilla, a COAG főtitkára kijelentette: az európai agrárpolitika "túl messzire ment", a termelők számára "lehetetlen" megfelelni egy ennyire "nagy bürokráciának". Nem lehet, hogy Európa nem érti, hogy ugyanazokkal a feltételekkel kell játszani az uniós termelők és a kívülről érkező termékek esetében - tette hozzá.

Spanyolországban három hete zajlanak folyamatosan kisebb-nagyobb tiltakozóakciók.

Luis Planas agrárminiszter a múlt héten ismertette a kormány 18 pontos intézkedéscsomagját, amelyben ígéretet tett arra, hogy javítják az agrárbiztosításokat, egyszerűsítik a bürokráciát, fenntartják az üzemanyag-kedvezményt és szigorúbb árkövetést alkalmaznak az élelmiszerellátási láncban.

Az agrárszakszervezetek előrelépésnek nevezték a kormány javaslatait, de nem tartják őket elegendőnek, így a megmozdulások folytatása mellett döntöttek.

Luis Planas az uniós agrárminiszterek brüsszeli tanácskozására érkezve újságíróknak arról beszélt, hogy európai szintű vidékpaktumot fog javasolni, amelynek célja a mezőgazdasági támogatások kedvezményezettjeit sújtó új adminisztratív terhek egyszerűsítése, az egyes környezetvédelmi követelmények rugalmasabbá tétele, valamint a külső országokból származó behozatal fokozottabb ellenőrzése.

Véleménye szerint a változtatásokat még az európai parlamenti választások előtt el kell fogadni, így az ehhez szükséges jogalkotási folyamatokat fel kell gyorsítani.

tiltakozásSpanyolország
.